Locuință socială asistată pentru tinerii fără ocrotire părintească care își fac studiile în învățământul profesional tehnic secundar, preuniversitar și superior
-
23 August 2023 08:05
Tinerii din Chișinău cu vârsta între 16 și 21 de ani, care își fac studiile în învățământul profesional tehnic secundar, preuniversitar și superior, au rămas fără ocrotire părintească și nu dispun de un loc de trai, pot accesa serviciul „Locuința socială temporară asistată” în cinci centre specializate. Beneficiarilor le vor fi acoperite în totalitate cheltuielile de întreținere a locuinței și pentru alimentația zilnică, prin acordarea cardurilor alimentare gratuite, transmite IPN.
Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului a precizat că pentru a preveni separarea în locuințe sociale asistate pot fi plasate și cupluri de frați, dacă unul dintre ei este eligibil condițiilor programului, iar celălalt are cel puțin 14 ani.
În total, 22 de fete și băieți, inclusiv copii și tineri refugiați, pot benefica de „Locuința socială temporară asistată”.
Într-un spațiu de găzduire pot fi plasați până la șase tineri. Copiii și tinerii din locuințe sociale asistate vor beneficia și de serviciile prestate de Centrul de Resurse și Suport pentru Copii și Tineri din cadrul direcției, vor participa la traininguri, ateliere, concursuri, programe de dezvoltare personală și profesională.
„Inițial tinerii sunt îndrumați de pedagogii sociali cum să facă menajul, îngrijirea individuală, auto-deservirea, să prepare hrană, după care, treptat, copiii sunt încurajați să facă activitățile individual, sub monitorizarea periodică a specialiștilor”, a precizat șefa Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, Tatiana Oboroc.
Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a spus că „sistemul de protecție a copilului trebuie, într-adevăr, să ofere asistență continuă pe durata existenței unei situații de dificultate. Cu toate acestea, trebuie să pregătim și copiii și tinerii pentru o viață independentăˮ. Maha Damaj a adăugat că importanța acestui serviciu social constă în acordarea copiilor și tinerilor care au ieșit din sistemul rezidențial sau din alte forme de protecție a asistenței pentru formarea deprinderilor de viață independentă, suport și consilierea în vederea continuării studiilor, susținere în procesul de integrare socio-profesională, facilitarea angajării în câmpul muncii.
Extinderea și consolidarea proiectului „Locuința socială asistată” se desfășoară în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care prevede acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.