Locatarii sunt îndemnați să formeze asociații de proprietari în condominiu. Detalii despre noua lege în domeniu
-
14 Februarie 2019 11:09
Reprezentanții asociației patronale „Asociațiile de Coproprietari în Condominiu” îndeamnă locatarii blocurilor să se organizeze pentru a forma asociații de proprietari în condominiu, în condițiile în care, în noiembrie, a fost votată Legea Condominiului, care prevede că cele patru forme de gestionare existente în prezent – APLP, CCL, ACC și ÎMGFL – vor dispărea., potrivit IPN.
Aceștia afirmă că actualmente mulți din administratorii fondului locativ nu cunosc despre noile prevederi sau intenționat nu lansează procesul de reorganizare, având interesul să mențină formele defectuoase de administrare.
Irina Melnic, membră a asociației, a menționat că Republica Moldova este singura țară cu patru forme de administrare a fondului locativ. Legea votată în noiembrie prevede că acestea se vor reorganiza în APC – Asociație de Proprietari în Condominiu. „Scopul prezentei legi este de a asigura funcționarea și întreținerea corespunzătoare a blocurilor, apărarea tuturor intereselor legitime ale tuturor proprietarilor, prin încheierea contractelor individuale între proprietar și asociație. De asemenea, stabilirea cotei părți pentru întreținerea și menținerea blocurilor”, a notat Irina Melnic.
Timofei Durleșteanu, membru al asociației, susține că, pentru a constitui Asociația Proprietarilor în Condominiu, locatarii unui bloc trebuie să formeze un grup de inițiativă, care să convoace Adunarea Generală a locatarilor. Ca urmare, va fi întocmit un proces-verbal care va conține votul pentru constituire, selectarea Consiliului de Administrare etc. Actul de constituire a condominiului va fi depus pentru înregistrare atât la organul cadastral teritorial, cât și la organul înregistrării de stat al Agenției Servicii Publice.
Directorul executiv al asociației, Ianuș Cușnir, a menționat că legea intră în vigoare după jumătate de an de la publicarea în Monitorul Oficial, însă termenele de reorganizare a formelor de administrare variază pentru fiecare structură în parte. Potrivit lui, procesul de reorganizare, estimativ, va începe la mijlocul acestui an. În cazul în care termenele nu vor fi respectate, statul se va implica în acest proces, astfel că asociația de proprietari în condominiu va fi constituită automat. Setul de acte se va transmite autorităților publice locale, iar Primăria va numi prin concurs un administrator profesionist pentru blocurile care nu s-au încadrat în termenele de reorganizare. În opinia membrilor Asociației de Coproprietari în Condominiu, o persoană străină nu poate administra eficient un bloc în care nu locuiește. Ianuș Cușnir consideră că este nevoie de o informarea pe larg a cetățenilor privind noile prevederi legale, inclusiv prin plasarea acestor informații pe verso la facturi.
Asociația patronală „Asociațiile de Coproprietari în Condominiu” îndeamnă locatarii să i se adreseze în cazul în care necesită asistență juridică în procesul de reorganizare. Reprezentanta asociației patronale, Nicoleta Popa, a declarat că, începând din anul 2016, asociația acordă suport juridic și logistic, dar și consultanță pentru apărarea drepturilor și a intereselor membrilor săi. Este vorba despre asociații de coproprietari în condominiu, asociații ale proprietarilor locuințelor privatizate, dar și cooperativele de construcție.