Localități din Edineț, Strășeni și Leova vor beneficia de susținere financiară și asistență din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea serviciilor publice

  • 05 Octombrie 2022 13:05
Localități din Edineț, Strășeni și Leova vor beneficia de susținere financiară și asistență din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea serviciilor publice

Mai multe proiecte care vizează îmbunătățirea calității serviciilor și infrastructurii în localități din trei raioane din diferite regiuni ale Rep. Moldova vor fi implementate în următorii ani în cadrul programului „EU4MOLDOVA: Comunități Locale”, lansat astăzi de Uniunea Europeană. Programul, destinat localităților din Edineț, Leova și Strășeni, mai are ca obiectiv stimularea sectorului economic privat, implicarea femeilor în mobilizarea comunităților, dar și creșterea calității și eficienții învățământului profesional, transmite Radio Chișinău.

Localitățile Edineț, Strășeni și Leova vor beneficia de susținere financiară și asistență din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea serviciilor publice.  Împreună cu Administrațiile Publice Locale vor fi implementate în comunități proiecte de aprovizionare cu apă, gestionare a deșeurilor solide, dezvoltare a furnizorilor de servicii, de susținere a IMM-urilor, încurajare a învățământului profesional tehnic pe piața calificată a muncii și altele.

Secretarul General al Guvernului, Dumitru Udrea, a spus că Rep. Moldova a beneficiat până în prezent de un număr impunător de proiecte finanțate de Uniunea Europeană, fapt ce a asigurat dezvoltarea și îmbunătățirea economiei naționale:

„Uniunea Europeană acordă un pachet de asistență printr-un program complex, care urmează să fie implementat până în anul 2025. Urmărind prioritățile Guvernului Republicii Moldova și ale cetățenilor săi, programul „EU4Moldova: Comunități Locale” își propune să îmbunătățească calitatea vieții și să atenueze consecințele economice și sociale ale crizelor care afectează Republica Moldova”, a spus  Dumitru Udrea

Șeful Delegației Uniunii Europene în Rep. Moldova Janis Majeiks a subliniat faptul că acest program este primul care reunește instituțiile statului ca parteneri cheie:

„Primul program care aduce în premieră instituțiile de stat ca parteneri cheie. Programul comunității locale din Moldova este important pentru noi din mai multe motive. În primul rând se concentrează asupra dezvoltarea zonelor rurale, îmbunătățirea condițiilor de viață, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Aceasta creează oportunități egale pentru toți și nu lasă pe nimeni în urmă. Programul are o abordare integrată.”, a declarat Janis Majeiks.

Primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru, a declarat că ar trebui stabilite condițiile de colaborare de la început pentru a nu crea confuzii pe parcursul programului:

„Edineț ca parte componentă a acestui proces, și pilotând unele proiecte cu Uniunea Europeană și anterior, la sigur că adeseori am avut impedimente la nivel de înțelegere a anumitor lucruri, la nivel de inadvertențe de diverse tipuri să le stabilim ca reguli de joc din start, astfel să nu ajungem ca un funcționar, fie din cadrul agențiilor dvs (n.r. UE), fie din cadrul APL, să nu se înțeleagă un lucru pe potrivă și să rămânem să discutăm prin scrisori de neînțelegeri a anumitor lucruri.”, a spus Constantin Cojocaru.

Programul este finanțat și implementat de către Uniunea Europeană, Germania, Austria și Polonia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău