Localitatea Rașcov din stânga Nistrului devine o nouă destinație turistică cu susținerea UE

  • 26 Octombrie 2023 12:59
Localitatea Rașcov din stânga Nistrului devine o nouă destinație turistică cu susținerea UE

O echipă de cercetători din cadrul laboratorului arheologic al Universității „Taras Șevcenko” din Tiraspol a desfășurat o serie de cercetări arheologice la ruinele bisericii Rașcov din stânga Nistrului, transmite MOLDPRES.

Potrivit Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, aceste eforturi au fost integrate într-un proiect ambițios intitulat „Rașcovul istoric: cercetăm și conservăm pentru a îmbunătăți potențialul turistic împreună”. Proiectul a beneficiat de susținerea Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

„În cadrul proiectului de cercetare, au fost descoperite neașteptat un nou sit arheologic, aparținând comunității Cucuteni-Tripolia, precum și cea mai veche necropolă creștină din regiune, care datează din secolele XVII-XVIII. De asemenea, s-au găsit rămășițe, inclusiv mai mulți dinți și fragmente mici din maxilarul inferior al unui animal, ce aparținea unui tânăr elefant de genul Mammuthus, care a trăit în aceste părți cu aproximativ 100.000 de ani în urmă”, indică Delegația UE la Chișinău.

În cadrul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, au fost anterior conservate și parțial restaurate două obiective din patrimoniul cultural local, și anume sinagoga și ruinele bisericii din Rașcov. Acest program își propune să contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, implicându-i în proiecte comune de dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău