Lloyd Austin a sosit în Ucraina pentru negocieri asupra ajutorului militar american acordat Kievului

  • 19 Octombrie 2021 13:38
Lloyd Austin a sosit în Ucraina pentru negocieri asupra ajutorului militar american acordat Kievului

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit marți în Ucraina pentru negocieri asupra ajutorului militar american acordat Kievului, un subiect care nemulțumește Moscova, notează AFP, potrivit Agerpres.

Șeful Pentagonului are pe agendă o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul apărării, Andrii Taran.

La sfârșitul lunii august, cei doi miniștri s-au întâlnit la Washington, când președintele Joe Biden și-a reiterat promisiunea de a susține Kievul în fața Moscovei, rămânând totuși evaziv cu privire la delicata problemă a aderării Ucrainei la NATO.

Șeful statului ucrainean a plecat din SUA cu promisiunea unui ajutor militar suplimentar de 60 milioane de dolari, în special sub forma unor dispozitive de rachetă antitanc Javelin.

O parte a acestui ajutor a fost livrat Kievului luni, necesar consolidării armatei ucrainene în războiul împotriva separatiștilor proruși în Donbas (est), considerați pe scară largă drept marionete ale Rusiei. Conflictul din estul Ucrainei, care durează de șapte ani, s-a soldat cu peste 13.000 de morți.

În cadrul vizitei sale la Kiev, Lloyd Austin urmează de asemenea să evoce necesitatea aprofundării reformelor în armata ucraineană, în industria sa militară și o întărire a controlului instituțiilor civile în acest sector, a indicat un înalt responsabil american.

"Guvernul ucrainean s-a angajat să facă să avanseze aceste reforme", a afirmat acest responsabil, subliniind că Pentagonul acordă "o înaltă prioritate" discuțiilor de marți.

Lupta împotriva corupției și căutarea unei mai bune guvernanțe sunt cerințe formulate de țările occidentale de mai mulți ani.

Aceste reforme au ca scop să ducă la o colaborare întărită cu NATO, la care Ucraina dorește să adere, spre marea nemulțumire a Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat că eventuala aderare a Ucrainei la NATO ar fi cel mai rău scenariu, întrucât depășește liniile roșii ale intereselor naționale ale Federației Ruse, notează în ediția sa de marți semioficiosul rus Izvestia.

Europenii și americanii au arătat până în prezent puțin entuziasm față de accelerarea integrării ucrainene, notează AFP.

Austin efectuează în prezent o vizită în țări din regiunea Mării Negre. El d-a aflat luni în Georgia, o altă fostă republică sovietică care dorește să se alăture NATO, urmând să se deplaseze în România, țară membră a Alianței.

Potrivit lui Joe Biden, din 2014, SUA au alocat 2,5 miliarde de dolari ca ajutor forțelor armate ucrainene, dintre care peste 400 de milioane doar în 2021.

Dar americanii și-au exprimat în mai multe rânduri frustrarea față de corupția persistentă și birocrația din cadrul armatei ucrainene, comentează AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău