Platforma Demnitate și Adevăr solicită trecerea la un alt mod de procurare a gazelor naturale, care ar permite achiziționarea acestuia la un preț mai mic. Ce spun experții

  • 03 Iunie 2020 12:47
Platforma Demnitate și Adevăr solicită trecerea la un alt mod de procurare a gazelor naturale, care ar permite achiziționarea acestuia la un preț mai mic. Ce spun experții

Platforma Demnitate și Adevăr solicită trecerea la un alt mod de procurare a gazelor naturale, care ar permite achiziționarea acestuia la un preț de până la trei ori mai mic decât achită R. Moldova în prezent. Moldovagaz susține însă că actuala formula de achiziționare a gazului este mai convenabilă.

Totuși, experții sunt de părerea că dacă va asigura infrastructura necesară, achiziționarea de pe piețele spot i-ar asigura Republicii Moldova mai multă independență energetică, dar și un preț mai bun.

Republica Moldova procură în prezent gaze naturale direct de la Gazprom, având semnat un contract care este reînnoit anual. În prezent Republica Moldova achită 160 de dolari pentru o mie de metri cubi. Mai multe țări europene procură însă gaz de pe o așa numită piață de tip spot. În acest caz nu este necesară încheierea unui contract de durată. Fiecare cumpărător procură cât gaz are nevoie, care mai apoi este furnizat în rețelele sale, dacă dispune de infrastructura necesară.

Liderii Platformei DA au arătat astăzi, într-o conferință de presă că în prezent prețul gazului pe piața spot este de 53 de dolari pentru o mie de metri cubi, sau de 3 ori mai mic decât cel pe care îl achită Republica Moldova. Doar în 2019, dacă ar fi procurat de pe piața spot, Republica Moldova ar fi economisit 120 de milioane de dolari, potrivit președintelui Platformei DA, Andrei Năstase.

Platforma DA califică subiectul aprovizionării Moldovei cu gaze rusești drept subiect cu conotație politico-electorală, precum și drept un instrument economic pentru susținerea separatismului din stânga Nistrului. Amintim că toate rețelele de gazoducte din Moldova aparțin companiei Moldova Gaz controlată de concernul rusesc Gazprom din 1999, iar construcția gazoductului de alternative Iași-Chișinău a fost artificial tergiversată pe parcursul mai multor ani, a spus Andrei Nastase.

Pe de altă parte, într-un comentariu difuzat recent, Moldovagaz a prezentat calcule care arată că pentru Republica Moldova este mai convenabilă actuala formulă de achiziție a gazelor.

Expertul în domeniul energetic Ion Muntean arată însă că pe piața spot achizițiile se pot face în lunile de vară, când gazul este mai ieftin, iar pentru stocarea acestuia pot fi folosite depozitele din Ucraina. Expertul consideră că dacă Republica Moldova și-ar pregăti infrastructura, inclusiv ar finaliza construcția conductei Ungheni-Chișinău, achizițiile de pe piața spot i-ar fi mai favorabile, inclusiv pentru că astfel va evita presiuni politice la procurarea gazului.

Acum ar fi mai convenabil pentru noi să procurăm gaze de pe piața spot. Totuși, pentru aceasta Republica Moldova ar trebui să-și mai pregătească infrastrcutura, inclusiv să finalzieze gazoductul Iași-Ungheni, să se asigure cu capacități de depozitare. Cu siguranță ar fi mai avantajos și mai corect, și  ar exclude factori politici sau de altă natură în relațiile contarctuale, a precizat Ion Muntean.

Amintim că actualul contract de livrare a gazelor a fost semnat în 2006 și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2007, fiind prevăzut pentru o perioadă de 5 ani. Părțile însă nu au putut conveni în privința semnării unui nou contract, astfel încât acesta este prelungit în fiecare an. El prevede că Republica Moldova procură gaz la prețul mediu european.

RăspundeRedirecționează

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău