VIDEO | Viorica Dumbrăveanu: 62 de persoane cu COVID-19 sunt în stare gravă. 26 persoane tratate

  • 03 Aprilie 2020 09:34
VIDEO | Viorica Dumbrăveanu: 62 de persoane cu COVID-19 sunt  în stare gravă.  26 persoane tratate

Pacienții infectați cu COVID-19 din orașul Ștefan-Vodă au fost transferați în instituțiile medicale din Capitală, după ce, ieri, spitalul din localitate a fost plasat în carantină. Despre aceasta a menționat astăzi ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing. Ea a precizat că spitalul din orașul Soroca rămâne funcțional, dar va fi monitorizat în continuare.

La o zi de la instituirea regimului de carantină în orașul Ștefan Vodă, autoritățile centrale au decis să plaseze în carantină și spitalul din localitate, după ce au fost raportate mai multe cazuri de infecție cu COVID-19 în rândul personalului medical. Astfel, toți pacienții contaminați au fost transferați la spitalele din Capitală. Cât privește spitalul din Soroca, unde la fel sunt cazuri de infectare în rândul medicilor, acesta va continua să funcționeze, a declarat ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

„Am primit decizia de a institui regimul de carantină la spitalul raional din Ștefan-Vodă, astfel încât, toți pacienții care sunt cu COVID-19 au fost direcționați către municipiul Chișinău, iar ceea ce ține de funcționarea spitalului raional Soroca, dat fiind faptul că este dotat corespunzător, există potențial la nivel de resurse umane la etapa respectivă rămâne a fi funcțional sub monitorizarea continue care este realizată de către minister.”

Autoritățile din sănătate informează că din cele 505 cazuri de infecție cu COVID-19 confirmate, cele mai multe persoane infectate, 199, sunt în municipiul Chișinău. Urmează raionul Soroca cu 72 de cazuri și Ștefan Vodă cu 57. 32 de persoane infectate sunt în regiunea din stânga Nistrului. Starea de sănătate a 62 de bolnavi este gravă, spun autoritățile.

Potrivit ministrului Sănătății, specialiști din regiunea transnistreană și din municipiul Bălți au fost instruiți de către angajații Agenției Naționale pentru Sănătate Publică privind colectarea și procesarea probelor la COVID-19, astfel încât persoanele suspecte să fie testate în laboratoarele din regiuni, nu doar la Chișinău.

„Pe platforma Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost instruiți șapte specialiști din regiunea din stânga Nistrului pentru a operaționaliza laboratorul din această regiune cu oferirea testelor pentru a realiza testarea persoanelor suspecte și au fost delegați specialiști pentru consolidarea capacităților profesionale pe platforma laboratorului din Bălți care va fi dotat cu teste pentru a realiza procedura de testare a persoanelor din zona de nord.”

Până în prezent, 26 de persoane au fost tratate de COVID-10, iar șase au decedat. Totodată, 192 de persoane sunt suspectate că ar fi infectate cu noul tip de coronavirus.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău