LIVE TEXT & VIDEO | Ședință solemnă a Camerelor Parlamentului pentru a marca Unirea Basarabiei cu România
-
27 Martie 2018 09:25
Împlinirea celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România va fi marcată, astăzi, la București printr-o ședință solemnă la Parlament.
11:50 Ședința solemnă a Camerelor Parlamentului de la București la care a fost marcat Centenarul Unirii Basarabiei cu România s-a încheiat cu adoptarea unei declarații solemne. Declarația a fost votată cu 19 abțineri.
11:00 Din declarația Solemnă a Camerei Deputaților și Senat cu ocazia Centenarului Unirii Basarabiei cu România: Parlamentul României constituit în ședința solemnă, la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu Patria-mamă, astăzi, 27 martie, 2018, consideră ca fiind pe deplin legitimă dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române și subliniem că acest act depinde de voința acestora și declară că România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova ca o expresie a voinței suverane a acestora.
10:55 Custodele Coroanei Române, Alteța Sa Margareta: „Unul dintre simbolurile unității de neam a fost tatăl meu, născut la 3 ani de la Unire. Astăzi, datoria de a sprijini pe frații noștri din afara granițelor României nu trebuie să cunoască limite și nici condiționări.
Coroana Regală continuă să sprijine aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Afecțiunea și respectul de care Casa Regală se bucură în țară-soră e cel mai frumos dar pe care ni-l poate oferi.”
10:50 Premierul României, Viorica Dăncilă: „Eu cred cu putere că viitorul nostru va fi din nou comun, că ne vom reuni curând în sânul familiei europene, onorând lupta strămoșilor noștri. Momentul Centenarului e un prilej de onorare a trecutului și un moment de reflecție pentru viitorul României.
Vă asigur, în calitate de prim-ministru, România a fost și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova. Relația noastră e una solidă, dorim să consolidăm cât mai multe proiecte comune, care să aducă beneficii cetățenilor Republicii Moldova. Guvernul are toată deschiderea să ofere susținere colegilor de la Chișinău. Experiența noastră în UE sperăm să contribuie la facilitarea drumului Republicii Moldova spre statutul de membru al Uniunii Europene.”
10:45 Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu: „Temelia relațiilor absolut speciale dintre Republica Moldova și România se bazează pe comuniunea de limbă, istorie, civilizație și cultură. Astăzi suntem angajați într-un proces amplu de democratizare și europenizare, un proces de reforme.
Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. Este absolut vital ține de consensul pe care vrem să-l avem din partea clasei politice românești întru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. România trebuie să rămână cel mai fidel și mai solid partener. Astăzi avem o relație firească, matură și caldă, avem o colaborare temeinică. Podurile de flori au deschis calea, ne dorim și poduri de piatră, am dori o autostradă care ar uni Chișinău și București(...) Nu putem schimba parcursul istoric, dar putem construi împreună drumuri și afaceri.”
10:34 Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților: Cred că Unirea de la 1918 a fost un ideal românesc legitim, a fost un ideal dorit de români sute de ani, realizat pe câmpul de luptă și la masa tratativelor. Dacă acesta nu e un adevăr istoric, de ce mai suntem azi aici? (...) Sunt oameni care au murit pentru această țară. Conștiința națională e o forță în istorie și ea poate schimba granițele, poate dărâma imperii. E una dintre lecțiile transmite de generația de la 1918.
A fost o generație pragmatică, care a crezut în acțiune și voință. E generația de la care avem ce învăța. (...) Voi propune ca această sală să se numească sala Vasile Stroescu, cel care a fost primul președinte al Parlamentului României Mari. Domnule președinte al Parlamnentului Candu, domnule vicepremier Leancă, chiar nu aveam atâta curaj să spunem clar ce vrem? Eu o spun deschis, eu vreau să ne unim cu Moldova. Vreau să fim împreună în Europa doar ca o singură națiune!
10:23 Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: „Această ședință solemnă nu are trebui să aibă pentru noi parlamentari și cetățeni, români și moldoveni, doar o însemnătate istorică, oricât de monumentală ar fi aceasta. Să dovedim cu ocazia acestei aniversări, că semnificația politică a evenimentelor de acum un veac nu și-a pierdut caracterul actual și nici capacitatea de a ne mobiliza voințele(...) Acum un veac pe 27 martie, la Chișinău și pe 1 decembrie, la Albă Iulia, idealul național era inseparabil de viziunea democrației.
Vă propun, să încercăm să aprindem pasiunea pentru democrația care i-a animat pe înaintașii de la Chișinău. Hotarul de peste Prut nu va dispărea datorită diplomației, nu-l vor șterge poeziile sau declarațiile patriotice. Doar vrerea Parlamentelor de la Chișinău și București, exprimând voința cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului, va putea reface ce a făcut Sfatul Țării acum un veac în urmă. Nădăjduiesc că vom găsi curajul la București și Chișinău de a lua ceastă decizie.”
Sunt invitați să participe președintele României Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române. De asemenea, se așteaptă participarea a două delegații din Republica Moldova, din partea Legislativului și a Guvernului de la Chișinău.
În cadrul ședinței va fi dezbătută și adoptată o declarație solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. La final va fi lansat un album filatelic aniversar, care conține o emisiune de mărci poștale intitulate „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”.
Unirea Basarabiei cu România, acum 100 de ani a avut loc în condiții dramatice, când Capitala țării fusese mutată de doi ani la Iași, oraș devenit capitală de război. La Iași se refugiaseră zeci de mii de locuitori din sud, Familia Regală, Parlamentul și Guvernul. În acest context 86 din cei 135 de deputați ai Basarabiei au votat pentru unire, decizie ce a intrat în istorie.
Împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România va fi marcată și de Biserica Ortodoxă din România. Clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din țară vor suna astăzi, iar în Catedrala Patriarhială din București va fi oficiat, de la ora 11:00, un Te Deum în cinstea membrilor Sfatului Țării și pentru toți susținătorii actului istoric din 27 martie 1918.
Făuritorii Unirii vor fi pomeniți și la cimitirul Mănăstirii Cernica, la ora 13:00, dar și în alte cimitire din București și din țară.