LIVE TEXT/VIDEO | Peste 70 de contestații au fost depuse de alegătorii moldoveni la Londra

  • 24 Februarie 2019 20:34
LIVE TEXT/VIDEO | Peste 70 de contestații au fost depuse de alegătorii moldoveni la Londra

UPDATE 20.34: Peste 70 de sesizări au fost depuse până la ora 18.00 (ora Londrei) la secția de vot Barking Learning Center (Londra Est). Cetățenii moldoveni, care au stat câte o oră și mai mult la coadă pentru a-și exercita dreptul la vot, au contestat faptul că nu au putut vota cu buletinul de identitate moldovenesc.

Cetățenii aflați peste hotarele Republicii Moldova au dreptul la vot doar în baza pașaportului valabil.

„Documentul de identitate nu a fost interzis niciodată de a participa la votare, am și ștampilele, din toți anii în care am fost la vot. Dreptul nostru a fost încălcat”.

”Pașaportul meu a expirat, dar chiar dacă era valabil, aici nu pot munci cu pașaport moldovenesc, dar cu cel românesc. Ce logică e aici să-i refuzi omului să voteze cu buletinul moldovenesc”.

UPDATE 19.51: Trei secții de votare din sectorul Botanica din Chișinău au rămas fără energie electrică. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către președintele Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale nr. 24, Ghenadie Vlas. 

El a precizat că procesul de votare a fost stopat, iar alegătorii au fost îndepărtați de lângă mesele de votare.

O pană de curent a avut loc și ieri, în câteva secții de vot din sectorul Botanica, în momentul în care au fost aduse buletinele de vot, mai notează sursa citată.

UPDATE 18.18: În Republica Moldova, peste 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt chemați astăzi la urne pentru a alege un nou Legislativ.

La secția de votare din Barking Learning Center (Londra, Marea Britanie) sute de cetățeni ai Republicii Moldova așteaptă să își exercite dreptul la vot. Timpul de așteptare, potrivit reprezentanților biroului electoral de la această secție, este de aproximativ două ore. Peste două mii de personae au votat până acum. Nu au fost înregistrate incidente. Peste 30 de persoane cu pașapoarte expirate au depus contestații.

La Londra, oamenii stau la coadă la secția de votare mai bine de două ore ca să voteze, tranmite corespondenta Radio Chișinău.

La Ambasada Republicii Moldova din Moscova, în primele șase ore de la deschiderea urnelor, au venit să voteze la alegerile pentru Parlamentul din Republica Moldova 626 de persoane din cele circa 5.000 înscrise pe liste, a anunțat președintele secției de votare aflate pe teritoriul misiunii diplomatice, Cristina Kogălnicean. Secția de votare a fost deschisă la ora locală 7:00 și se va închide la ora 21:00, dar votarea poate fi prelungită cu două ore, în cazul în care va exista un număr mare de alegători dornici să voteze și dacă vor mai exista buletine de vot, a adăugat aceasta. La ora prânzului, în fața misiunii diplomatice începuse să se formeze o mică coadă, reprezentanții ambasadei permițând intrarea la secția de votare a unor grupuri de câte 5-6 persoane la fiecare 7-10 minute. "Numărul așteptat de alegători pentru a vota la secția de votare din cadrul Ambasadei moldovene de la Moscova este de 5.000 de persoane. În primele șase ore au votat 626 de alegători. Votarea se desfășoară într-o atmosferă calmă" - a declarat Kogălnicean.

UPDATE 18:00: Aproape un milion 300 mii de cetățeni s-au prezentat pană la această oră la urnele de vot, ceea ce constituie peste 44% din alegători. Mai mult de 53% dintre votanți sunt femei și aproape 47% sunt bărbați. Cei mai activi continuă să fie alegătorii cu vârstele cuprinse între 56 și 70 de ani (33,44%), urmați de cei care au între 41 și 55 de ani (26%). Doar 8 dintre votanții de până la această oră sunt tinerii cu vârsta de 18-25 de ani.

UPDATE 17:00: Mai mult de un milion 215 mii de cetățeni au votat până la această oră la urnele de vot pentru a-și alege deputații, rata de participare fiind de 41,8%. Vârstnicii, între 56 și 70 de ani, continuă să fie cei mai activi alegători, mai mult de 34% din aceștia exprimându-și votul. După ei urmează alegătorii cu vârstele între 41 și 55 de ani, care au votat în proporție de aproape 26%. Tinerii, cu vârste între 18-25 ani, continuă să fie cei mai pasivi, rata de participare a acestora fiind de aproape 8%. 

UPDATE 15:00: Peste un milion de cetățeni au votat până la această oră. Cei mai mulți votanți, peste 52,3%, au fost bărbați. Cei mai activi cetățeni rămân vârstnicii. Cei mai pasivi sunt tinerii de până la 25 de ani.

UPDATE 14:00: Aproape o treime din alegători și-au exprimat dreptul la vot. Până la această oră au votat 32% sau apropape 920 mii de alegători. Femeile au votat în proporție de 52% de față de 48% de alegători de gen masculin. A crescut numărul alegătorilor cu vârsta 41-55 ani (25,57%), față de cei mai tineri 18-25 de ani (6,92%). 

UPDATE 13:00 Briefingul de presă al CEC:

Comisia Electorală Centrală a anunțat că rata de participare la vot până la ora 13 este de 27 la sută, mult mai mare comparativ cu alegerile parlamentare din anul 2014, când la această oră au votat circa 21% dintre alegători.

În același timp, la secțiile de votare deschise peste hotarele țării până la ora 13:00, au votat circa 27 de mii de cetățeni moldoveni. 

Președinta CEC, Alina Russu, a declarat că în unele secțiile de votare din afara R. Moldova s-au format cozi. Este vorba despre secțiile de votare din Frankfurt, Bologna, Modena, Parma. 

Peste oră își vor începe activitate își secțiile de votare din SUA și Canada. 

UPDATE 12:00 Aproape 600 mii de persoane și-ai exprimat dreptul la vot până la acestă oră, ceea ce înseamnă 21% din alegători.

Femeile (50,74%) au depășit ca și participare numărul bărbaților (49,26%) în acest moment, iar cei mai activi rămân afi persoanele   cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani (40,19%), iar cei mai pasivi sunt tinerii cu vârsta de la 18 la 25 de ani (5,74%).

UPDATE 11:00 Într-o singură oră s-a dublat numărul alegătorilor la urnele de vot. 

Până la ora 11:00 s-au prezentat la vot peste 409 mii de persoane sau 14% dintre alegători înscriși în listele electorale. 

Peste 50% dintre persoanele care au votat sunt bărbați, iar peste 49% - femei.

UPDATE 10:00 Aproape 242 de mii de persoane s-au prezentat până la această oră la urnele de vot pentru a-și alege deputații, ceea ce reprezintă 8,57% dintre alegătorii înscriși în listele electorale.

Datele Comisiei Electorale Centrale, prezentate în regim online pe siteul instituției arată că cea mai mare rată de participare la vot se atestă în raionul Rezina – aproape 11%, iar cea mai mică în municipiul Chișinău – 5,9%.

Cei mai activi sunt alegătorii cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani – 44,9%, iar cei mai pasivi sunt tinerii cu vârsta de la 18 la 25 de ani – 5,2%. Peste 51% dintre persoanele care au votat sunt bărbați, iar peste 48% - femei.

 

LIVE TEXT/VIDEO | Prezența la vot în timp real la alegerile parlamentare. Rata de participare mult mai mare comparativ cu anul 2014

 

UPDATE 09:05 La această oră, și-au exprimat dreptul la vot peste 123 mii de alegători sau 4,4% din numărul total al acestora. Ponderea bărbaților este de peste 51%, iar a femeilor - de peste 48%. 

UPDATE 08:35 Potrivit tabelului online al Comisiei Electorale Centrale, la ora 08.30, numărul cetățenilor participanți la alegeri era de peste 70 de mii sau 2,60% din numărul total al alegătorilor.

UPDATE 08:07 Datele prezentate în regim online arată că la această oră s-au prezentat la secțiile de votare peste 52 de mii de alegători, ceea ce reprezintă circa 1,8% din total.

Concomitent cu alegeri parlamentare, va avea loc și un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputați și a posibilității retragerii mandatelor acestora înainte de termen. Alegerile se desfășoară, în premieră, în conformitate cu sistemul electoral mixt, criticat dur de Comisia de la Veneția, de Uniunea Europeană și de alte instituții internaționale. 

Secțiile de votare s-au deschis în această dimineață la ora 7:00, iar cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la urne până la ora 21:00. Alegerile parlamentare au loc pentru prima dată în baza unui sistem de vot mixt, în care 50 de deputați sunt aleși pe liste de partid, iar 51 în baza votului uninominal.

Concomitent cu alegerile parlamentare, în R. Moldova are loc și un referendum consultativ, la care oamenii sunt chemați să se pronunțe în privința reducerii numărului de deputați și a posibilității retragerii mandatelor deputaților prin plebiscit.

Autoritățile moldovene au deschis 2141 de secții de votare. În afara țării va fi un număr record de secții - 123, totuși prea puține pentru cei aproximativ 800 de mii de cetățeni plecați din țară, potrivit opoziției și societății civile.

În România vor fi deschise 12 secții de votare: două în București și câte una la Iași, Suceava, Bacău, Galați, Constanța, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara.

Începând cu ora 15.00, cel puțin doi membri ai biroului secției de votare se vor deplasa cu urna mobilă de vot și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul. Aceștia pot fi însoțiți de observatori, presă sau de polițist în caz de necesitate.  Persoanele care votează cu urma mobilă vor fi înscriși într-o listă electorală suplimentară, pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secției de votare. În lista electorală, în dreptul numelui persoanei respective se face mențiunea: „Votat la locul aflării”.

Scrutinul fi monitorizat de aproape 4200 de observatori naționali și internaționali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău