LIVE TEXT | Europarlamentarii discută în privința acordării asistenței macro-financiare pentru R.Moldova

  • 05 Iulie 2018 11:06
LIVE TEXT | Europarlamentarii discută în privința acordării asistenței macro-financiare pentru R.Moldova

Parlamentul European discută astăzi subiectul respectării dreptului omului, democrației și statului de drept în Republica Moldova. Potrivit agendei legislativului Uniunii Europene, europarlamentarii vor discuta despre criza politică din Republica Moldova, ca urmare a invalidării alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului.

Printre vorbitori sunt europarlamentarii Cristian Preda, Siegfried Mureșan, Andi Cristea, Petras Auštrevičius, precum și înaltul reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

La Strasbourg se află în aceste zile și liderii opoziției, care au mers să le prezinte partenerilor europeni rezoluția protestului de duminică, în care au cerut validarea alegerilor din Chișinău și anularea sistemului mixt de vot.

UPDATE: 11:09

„Denunț în numele PPE anularea rezultatelor scrutinului din Chișinău, făcut în mod netransparent și din rațiuni pur politicianiste. Îmi exprim solidaritatea față de cetățenii care au protestat. E bine să o facă în continuare. Evenimentele ne-au demonstrat încă o dată că precondițiile pentru acordarea asistenței macro-financiare sunt departe de a fi îndeplinite.

Orice fel de plată de acest tip către Republica Moldova trebuie suspendată, mai mult solicit și oprirea sprijinului european pentru bugetul de stat. Niciun euro nu trebuie să mai fie trimis la Chișinău până nu sunt îndeplinite următoarele condiții: validarea alegerilor, organizarea de alegeri parlamentare credibile, investigarea fraudei bancare, revenirea la un stat de drept și demararea unor reforem credibile în domeniul justiției”, spune Cristian Preda.

„Deciziile de la Chișinău sunt dubioase, observatorii internaționali au spus că s-a respectat legile în timpul alegerilor. Suntem îngrijorați de această decizie. Sprijinim solicitarea de a nu mai oferi asistența macro-financiară Republicii Moldova”, a declarat Eurodeputatul Charles Tannock.

UPDATE: 11:23

„Nu cred că trebuie anulată finanțarea, pentru că asta ar afecta cetățenii țării”, este de părere Knut Fleckenstein, europarlamentar Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul european.

„E o deziluzie pentru mine. Moldova, care era prima țară care a primit o liberalizare a vizelor, iată astăzi este un stat capturat, sechestrat, guvernat de o elită politică netransparentă, ca o companie privată(...) Deciziile instanței sunt ca un absurd. Sistemul bancar e sechestrat, un miliard a fost furat și acest lucru nu este investigat, mass-media este concentrată în mâinile câtorva persoane. Toate arată că viziunea pro- europeană este doar o viziune și este departe de realitate”, spune Petras Auštrevičius.

Siegfried Mureșan consideră că: „Prin decizia de anulare se distruge fundamentul relațiilor dintre RM și UE. Însă autoritățile de la Chișinău au adus țară la situații de urgență alături de Burundi și Somalia.

Astăzi, majoritatea covârșitoare a PE va adopta o decizie prin care spunem că nu putem acorda autorităților de la Chișinău 100 de milioane de asistență macro-financiară. Această decizie înseamnă că există zero încredere în autoritățile de la Chișinău. Europa nu se va prefac că lucrurile merg bine în R. Moldova. Autoritățile de la Chișinău sunt o piedică în dorința UE de a ajuta cetățenii R. Moldova. Niciodată în ultimii ani situația din RM nu a fost atât de gravă, iar Europa vede și știe acest lucru”.

UPDATE 11:40

„Invalidarea netransparentă a alegerilor pentru primăria Chișinăului este un lucru foarte îngrijorător. Alegerile libere sunt esențiale, sunt baza pentru o democrație. Trebuie să acționăm rațional și să recunoaștem că soluția nu este deraierea vagonului Republicii Moldova din trenul european. Tocmai de aceea, o decizie din partea noastră de a suspenda sprijinul bugetar, și nu mă refer la asistența macro-financiară, ar fi greșită și ar adăuga o greșeală la cele deja făcute”, spune eurodeputatul social democrat, Andi Cristea.

UPDATE 11:54

Federica Mogherini spune:

„Îmi amintesc cu emoții când am liberalizat vizele. După invalidarea alegerilor, am reacționat imediat. Decizia instanței îi privează pe cetățeni de un primar ales democratic(...)Invalidarea a fost netransparentă, mă aștept ca autoritățile să găsească o soluție. Cetățenii așteaptă, cer reforme de ani de zile. Cetățenii din Chișinău și-au exprimat lipsa de satisfacție prin proteste pașnice. Siguranța și libertatea lor de a protesta trebuie respectate.

Suntem foarte atenți la ce se va întâmpla în următoarele săptămâni. Jurnaliștii trebuie să-și poată face munca în mod liber(...) Am decis să oprim deocamdată acordarea următoarei tranșe din programul de asistență macro-financiară. Aceste plăți depind de două lucruri: implementarea cu succes a unor măsuri de politici,considerăm că asta s-a întâmplat, dar și respectarea unor precondiții politice, ce țin de mecanisme democratice, statul de drept și drepturile omului. După invalidarea alegerilor din Chișinău, precondițiile politice nu sunt îndeplinite. În acest context, s-a luat decizia de a opri deblocarea primei tranșei până vor fi respectate condițiile politice”.

 

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău