LIVE | Ședința Parlamentului. Mai multe proiecte importante, printre care cele care se referă la legile bugetului și la politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, dar și un șir de inițiative controversate, pe ordinea de zi

  • 16 Decembrie 2020 13:28
LIVE | Ședința Parlamentului. Mai multe proiecte importante, printre care cele care se referă la legile bugetului și la politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, dar și un șir de inițiative controversate, pe ordinea de zi

Parlamentul se întrunește la această oră, având pe agendă mai multe proiecte importante, printre care cele care se referă la legile bugetului și la politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, dar și un șir de inițiative controversate, criticate de societatea civilă precum sporirea unor atribuții pentru autoritățile găgăuze, legea privind funcționarea limbilor, modificarea Codului serviciilor media audiovizuale și altele. 

Pe agenda Legislativului figurează peste 60 de chestiuni, multe dintre care au provocat dezbateri în societate și în mediul politic în ultima perioadă de timp.

Este vorba, inclusiv, de proiectele bugetelor pentru anul viitor și politicii bugetar-fiscale, votate în prima lectură acum două săptămâni, fără a fi dezbătute în contextul unor proteste ale opoziției, care contestă legalitatea votului.

Mai multe dezbateri provoacă politica bugetar-fiscale, care conține prevederi criticate. Printre acestea ar fi majorarea unor taxe pentru agricultori, plafonarea unor taxe locale, dar și introducerea impozitului pentru dobânzile la depozitele bancare. În plus, opoziția atrage atenția și la unele așa-zise scheme la impozitarea unor categorii de țigări sau la importul unor medicamente, care ar fi incluse în interesele unor grupuri de persoane și care vor provoca pierderi la buget.

Parlamentul ar urma să examineze pentru lectura a doua și un alt proiect care a provocat controverse - cel al Legii privind funcționarea limbilor. Acesta  prevede, printre altele că „limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică se folosește alături de limba de stat”. Inițiativa a fost avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii și de Centrul Național Anticorupție.

Și un șir de modificări la Codul serviciilor media audiovizuale au fost criticate de experți. Printre acestea ar fi reducerea cotelor de programe în limba română de la 80 la 60%, anularea așa-numitei prevederi anti-propagandă sau obligarea jurnaliștilor să-și divulge sursele „în cazul când acest lucru devine necesar pentru apărarea securității naționale sau a ordinii publice”.

Tot astăzi ar urma să fie votate și unele propuneri de reducere a vârstei de pensionare care ar afecta relațiile Republicii Moldova cu partenerii externi, în special cu Fondul Monetar Internațional.

De asemenea, pe agendă au fost incluse și câteva proiecte de legi care oferă mai multe prerogative autoritățile de la Comrat, ceea ce, potrivit opoziției, ar fi un prim pas spre federalizarea Republicii Moldova

Inițiativele respective au fost elaborate de deputați socialiști și ai Partidului Șor care dețin majoritatea în Parlament și care au votat mai multe legi controversate în ultimele două săptămâni, chiar dacă neagă că ar fi într-o coaliție. Experții consideră că multe inițiative au ca scop de a demonstra obediența președintelui în funcție Igor Dodon în fața Moscovei, dar și pentru a complica mandatul prezidențial al Maiei Sandu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău