Litvinenko ar fi fost otrăvit de două ori

  • 27 Ianuarie 2015 18:05
Litvinenko ar fi fost otrăvit de două ori

Fostul spion rus Alexandr Litvinenko ar fi fost otrăvit cu poloniu radioactiv de două ori, nu doar o singură dată, așa cum s-a crezut până în prezent, iar această acțiune de care sunt suspectate serviciile secrete ruse ar fi expus mii de londonezi pericolului de contaminare radioactivă, rezultă în urma audierilor în acest dosar reluate marți la Londra, relatează Agerpres.Deși…

Fostul spion rus Alexandr Litvinenko ar fi fost otrăvit cu poloniu radioactiv de două ori, nu doar o singură dată, așa cum s-a crezut până în prezent, iar această acțiune de care sunt suspectate serviciile secrete ruse ar fi expus mii de londonezi pericolului de contaminare radioactivă, rezultă în urma audierilor în acest dosar reluate marți la Londra, relatează Agerpres.

Deși se refugiase în Marea Britanie din anul 2000 și se pare că nu mai lucra pentru serviciile secrete de la Moscova, pe 1 noiembrie 2006 Alexandr Litvinenko s-a întâlnit într-un hotel din Londra cu doi dintre foștii săi colaboratori ruși, Andrei Lugovoi (în prezent parlamentar) și Dmitri Kovtun. El avea să moară 22 de zile mai târziu într-un spital londonez, cauza decesului fiind otrăvirea cu poloniu radioactiv, substanță ce i-ar fi fost pusă în ceașca cu ceai la respectiva întâlnire.

Dar la audierile în acest dosar, reluate marți după îndelungi amânări, avocatul acuzării, Robin Tam, a declarat că există dovezi ce arată că a mai existat o tentativă parțial reușită de otrăvire a lui Litvinenko la o altă întâlnire, desfășurată cu 2 săptămâni înaintea celei deja menționate. În plus, avocatul susține că, atunci când fostul agent rus a murit, urme de poloniu radioactiv au fost găsite în mai multe locuri din Londra, astfel că mii de rezidenți au fost expuși pericolului de contaminare radioactivă.

Pentru a nu tensiona relațiile cu Rusia, spre care se îndreaptă toate suspiciunile având în vedere faptul că Litvinenko devenise un adversar al președintelui Vladimir Putin, guvernul britanic l-a obstrucționat permanent în desfășurarea anchetei pe judecătorul Robert Owen, desemnat să cerceteze circumstanțele decesului. Însă, în contextul escaladării conflictului din Ucraina, autoritățile de la Londra au decis anul acesta în luna iulie să permită acestuia inițierea unei investigații publice, cerere care îi fusese anterior refuzată.

La prima audiere de marți, avocatul Tam a prezentat un istoric al cazului. El a menționat, printre altele, că se va investiga și dacă există vreo legătură între decesul lui Litvinenko și sprijinul acestuia față de omul de afaceri rus Boris Berezovski - de asemenea refugiat în Marea Britanie și căzut în dizgrație la Moscova -, găsit în luna martie 2013 spânzurat în locuința sa din Londra, aparent fiind vorba despre o sinucidere.

Avocatul a dezvăluit și detalii din trecutul lui Litvinenko, cel care în 1998 a denunțat public corupția din Serviciul Federal de Securitate rus (FSB - fostul KGB), din care încă făcea parte la acea vreme. Litvinenko a fost atunci arestat și a stat în închisoare aproape un an. După ce a fost eliberat, în timp ce aștepta să fie judecat, el a fugit în Marea Britanie împreună cu soția sa, Marina, și cu cei doi copii.

Robin Tam a mai enumerat și alte aspecte controversate din biografia fostului agent rus, afirmând că acesta din urmă ar fi participat la primul război din Cecenia, în anul 1995, și chiar ar fi devenit un adept al islamului, religie la care s-ar fi convertit cu puțin timp înaintea morții.

Avocatul a mai enunțat și ipoteza ca Litvinenko să se fi otrăvit singur din greșeală când a manevrat incorect respectiva substanță radioactivă pe care o trafica ilegal într-o posibilă afacere cu cei doi ruși incrimiați.

După sosirea la Londra, Litvinenko a devenit colaborator al serviciilor secrete britanice MI6 și probabil și al celor spaniole, a mai afirmat avocatul Tam, aceste elemente fiind deja evocate anterior, chiar de văduva fostului agent rus.

Însă principalul obiectiv al investigației este să se afle dacă Litvinenko a fost într-adevăr asasinat la ordinul Moscovei, care a refuzat solicitarea autorităților britanice de a-i extrăda pe cei doi suspecți. Cotidianul britanic The Daily Telegraph a relatat în ediția de sâmbătă, citând surse apropiate anchetei, că Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) a interceptat comunicații cu Moscova purtate de cei doi ruși bănuiți că l-au otrăvit pe Litvinenko, discuții ce datează din perioada 15 octombrie - 1 noiembrie 2006.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău