Lituania susține R. Moldova pe calea integrării europene

  • 12 Martie 2016 11:28
Lituania susține R. Moldova pe calea integrării europene

Lituania a susținut mereu în mod constant Republica Moldova pe calea integrării europene și va continua să o facă, a declarat ambasadorul Lituaniei în RM, Rimantas Latakas, la recepția organizată cu ocazia marcării a 26 de ani la obținerea independenței.

Diplomatul a subliniat că R. Moldova este statul cu care Lituania are relații de prietenie îndelungate, iar țara sa niciodată nu va uita că Moldova a fost primul stat care i-a recunoscut independența. Rimantas Latakas a mai spus că Moldova a fost o prioritate absolută în timpul Președinției Lituaniei la OSCE în 2011 când au fost reluate discuțiile privind reglementarea transnistreană în formatul 5+2. Totodată, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE în timpul Președinției Lituaniei la Consiliul Uniunii Europene. „În ciuda complexității situației politice din Republica Moldova, trebuie să recunoaștem că realizările relațiilor cu Uniunea Europeană sunt solide și semnificative”, a spus diplomatul în discursul său, transmite IPN. 

Rimantas Latakas a declarat că Lituania este gata să împărtășească din experiența sa în ceea ce ține de integrarea europeană. „Lituania, prin propriul său exemplu, demonstrează că obținerea independenței energetice este realizabilă. Independența energetică a țării, nu ușor, dar e singura modalitate de a asigura securitatea statului. Lituania și-a asigurat independența energetică doar prin reforme în sector și prin încurajarea concurenței. Prin urmare, susținem obiectivul Moldovei de a asigura aprovizionarea independentă cu gaz și energie electrică, pentru a pune în aplicare pe deplin al treilea pachet energetic”, a spus ambasadorul lituanian.

Pe data de 11 martie 1990, cu un an înainte de dizolvarea oficială a Uniunii Sovietice, Lituania și-a declarat independența.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău