Lituania și Germania insistă că proiectul Nord Stream-2 trebuie să țină cont de interesele Ucrainei

  • 15 August 2019 09:22
Lituania și Germania insistă că proiectul Nord Stream-2 trebuie să țină cont de interesele Ucrainei

Președintele lituanian, Gitanas Nausėda, care s-a întâlnit, miercuri, cu cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Lituania și Germania consideră necesar să se țină cont de interesul Ucrainei în contextul construcției conductei de gaz Nord Stream-2, deoarece Kievul este îngrijorat că ar putea pierde tranzitul gazelor rusești, după ce acest nou gazoduct va începe să transporte gaze din Rusia către Germania, scrie Rador.

"Ne-am exprimat scepticismul cu privire la Nord Stream-2. În primul rând, fiindcă este o lovitură pentru diversificarea surselor de energie în cadrul Uniunea Europeană" - a menționat Nausėda, după întâlnirea cu Merkel.

"Există și o altă problemă foarte importantă: interesele Ucrainei, interesele tranzitului de gaze prin această țară. Iar doamna Merkel a fost de acord că aceste interese ucrainene trebuie respectate" - a adăugat președintele lituanian. Ziarul online Evropeiska Pravda amintește că SUA, mai multe țări din Europa de Est, precum și statele scandinave și baltice se opun realizării proiectului Nord Stream-2, existând teama că această conductă va crește dependența UE de gazul rusesc. Germania, însă, consideră proiectul mai degrabă ca fiind unul economic, decât politic.

Cu toate acestea, Merkel declară oficial că problema legată de lansarea Nord Stream-2 și cea referitoare la tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei sunt strâns legate între ele.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău