Lituania publică documentele referitoare la crimele comise de soldații sovietici între 1944 și 1953

  • 31 August 2018 14:30
Lituania publică documentele referitoare la crimele comise de soldații sovietici între 1944 și 1953

Centrul pentru studierea genocidului și a rezistenței locuitorilor din Lituania a început să publice documente privind infracțiunile comise de Armata Roșie pe teritoriul lituanian, demersurile în acest sens având legătură cu aniversarea retragerii trupelor sovietice de ocupație de pe teritoriul Lituaniei.

Pe site-ul www.kgbveikla.lt a început publicarea documentelor Partidului Comunist, ale Ministerului de Interne și ale Armatei Roșii care arată faptele represive și violente pe care le-au comise pe teritoriul Lituaniei în perioada 1944-1953. Documentele publicate conțin date despre un număr uriaș de crime, jafuri și violuri și mărturisesc că, după sosirea trupelor sovietice în regiunile Klaipėda și Šilutė, au fost violate foarte multe femei, indiferent de vârstă sau naționalitate.

„Au fost violate femei de 70 de ani și tinere de 14 ani, chiar și în prezența părinților acestora” – informează portalul. De asemenea, printre documente există date referitoare la focurile de armă trase de soldați sovietici aflați în stare de ebrietate, în urma tragerilor respective fiind uciși oameni nevinovați.

Arhivele referitoare la ocupația sovietcă a Lituaniei mai conțin documente despre jafurile comise de soldații sovietici și incendii provocate în cartiere rezidențiale.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău