Lituania părăsește grupul european de cooperare cu China și cere să i se urmeze exemplul

  • 23 Mai 2021 20:15
Lituania părăsește grupul european de cooperare cu China și cere să i se urmeze exemplul

Lituania a anunțat sâmbătă că părăsește așa-numitul grup "17+1", format din China și țări din Europa Centrală și de Est, afirmând că acesta reprezintă un factor de "divizare" din perspectiva Uniunii Europene, pe fondul deteriorării relațiilor dintre UE-27 și Beijing, transmite Agerpres, citând AFP.

''Lituania nu se mai consideră membră a formatului 17+1 și nu participă la această inițiativă", a declarat pentru AFP ministrul de externe Gabrielius Landsbergis.

Ministrul a afirmat că această structură de cooperare este un factor de "divizare" și a cerut statelor membre ale UE să adopte "o abordare și o comunicare mult mai eficientă cu China în cadrul grupului 27+1".

''Forța și impactul Europei sunt în unitatea sa'', a subliniat șeful diplomației de la Vilnius.

Membră a grupului din 2012, țara baltică a cerut, de asemenea, membrilor UE să părăsească această platformă pe fondul deteriorării relațiilor dintre China și Uniunea Europeană.

Joi, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care refuză să ia în considerare acordul de investiții UE-China dacă Beijingul menține sancțiunile împotriva unor personalități de pe continent, între care deputați europeni.

În ultimele luni, Lituania a luat inițiative care au iritat Beijingul, cum ar fi blocarea investițiilor chineze și anunțarea deschiderii unui birou comercial în Taiwan.

Ministerul chinez de Externe a protestat la 4 martie, reiterând că se "opune cu fermitate" practicii de a stabili instituții oficiale în Taiwan.

Joi, parlamentul lituanian a adoptat o rezoluție care condamnă politica Beijingului față de minoritatea musulmană uigură ca fiind o "crimă împotriva umanității" și un "genocid". De asemenea, a cerut ONU să efectueze o anchetă asupra lagărelor în care sunt ținuți uigurii din Xinjiang (vestul Chinei) și a cerut Uniunii Europene să își revizuiască relațiile cu Beijingul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău