Lituania oferă 1.000 de euro migranților ilegali care acceptă să se întoarcă în Orientul Mijlociu

  • 03 Ianuarie 2022 14:59
Lituania oferă 1.000 de euro migranților ilegali care acceptă să se întoarcă în Orientul Mijlociu

Lituania a repatriat aproape 100 de migranți ilegali irakieni, pe calea aerului, la finalul săptămânii trecute, a anunțat Ministerul de Interne lituanian.

Zborul de la Vilnius la Bagdad și Erbil, primul zbor charter de acest fel, a transportat 98 de irakieni care intraseră ilegal în Lituania trecând frontiera dinspre Belarus.

Ministerul de Interne lituanian a insistat că repatrierea s-a desfășurat cu consimțământul irakienilor aflați la bord.

În ultimele luni, mii de migranți proveniți în general din Orientul Mijlociu au încercat să ajungă în țări UE precum Polonia, Lituania și Letonia prin trecerea graniței dinspre Belarus.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukașenko că a orchestrat venirea refugiaților din regiuni de criză și i-a încurajat pe aceștia să treacă frontiera intrând ilegal în UE.

Lituania a fost o țintă importantă în această operațiune, aproape 4.200 de migranți intrând ilegal pe teritoriul său pentru a solicita azil. Începând din august 2021 poliția de frontieră lituaniană respinge migranții, iar cei sosiți până atunci se află în cinci centre de primire, care în prezent adăpostesc 3.166 de persoane.

Autoritățile lituaniene oferă câte 1.000 de euro fiecărui migrant care acceptă să fie repatriat, notează AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău