Lituania: Manevrele rusești din septembrie ar putea ascunde o staționare permanentă la flancul estic al NATO
-
12 Iunie 2017 10:31
Ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis, intenționează să alerteze SUA cu privire la faptul că manevrele militare rusești de anvergură prevăzute pentru septembrie ar putea ascunde o staționare permanentă de trupe ale Rusiei la flancul estic al NATO, informează AFP.
Raimundas Karoblis s-a deplasat săptămâna trecută la Washington pentru a cere sprijin din partea responsabililor și aleșilor americani, într-un moment în care țările baltice — în primă linie în fața Rusiei — își modernizează structurile de apărare în încercarea de a împiedica Rusia să se amestece în treburile lor interne, notează Agerpres.
Într-un interviu acordat AFP, ministrul lituanian se declară recunoscător pentru sprijinul SUA acordat NATO și încrezător că acesta va continua, în pofida îngrijorărilor pe care le-ar fi putut suscita reticența lui Donald Trump de a-și asuma rolul de "primus inter pares" în cadrul Alianței, rol ce revine în mod tradițional președintelui american.
Raimundas Karoblis a exprimat în mod clar dorința ca trupele americane, care își multiplică de luni de zile manevrele comune pe tot flancul estic al Europei, să se instaleze de manieră permanentă în Lituania, într-un fel de "prezență disuasivă exponențială".
"Europa are nevoie de prezența și de leadershipul SUA în calitate de sistem de apărare, dar în același timp suntem convinși că SUA au nevoie de aliați", a explicat Raimundas Karoblis.
Potrivit ministrului lituanian, Donald Trump a avut dreptate să insiste ca aliații să-și majoreze cheltuielile pentru apărare până vor atinge obiectivul de 2% din PIB și de care mulți sunt încă departe.
Lituania și-a dublat cheltuielile în acest domeniu, pentru a le aduce la 1,8% din PIB, iar Raimundas Karoblis estimează că obiectivul de 2% va fi atins anul viitor. Însă el a subliniat în mod clar că, în pofida faptului că alți parteneri din cadrul NATO fac mai mult, aceasta nu va fi niciodată suficient pentru a compensa rolul crucial al SUA în Alianță. "Rusia are mai multe tancuri la frontiera cu Ucraina decât au Germania și Marea Britanie împreună", a afirmat el.
Cele trei republici baltice au relații tensionate cu Moscova după ce și-au obținut independența, iar zgomotul de arme venit din partea cealaltă a frontierei — întâi din Georgia, apoi din Ucraina — nu le oferă mai multă siguranță.
Ele sunt îngrijorate în special în legătură cu manevrele gigantice pe care armata rusă le va avea loc la toamnă, "Zapad 2017".
Potrivit ministrului lituanian, președintele rus Vladimir Putin "vrea să testeze NATO și probabil cel mai bun mijloc de a o face sunt republice baltice". Raimundas Karoblis a subliniat că 100.000 de militari ruși vor participa la acest exercițiu de anvergură ce se va desfășura în Belarus, la sud de frontiera lituaniană.
Vilniusul atenționează că președintele rus ar putea profita de această ocazie pentru a-i lăsa pe militarii săi acolo și a crea astfel o nouă poziție de forță la flancul estic al NATO. Din Belarus, doar cei 80 de km ai strâmtorii Suwalki, pe frontiera polonezo-lituaniană, vor separa aceste trupe de enclava Kaliningrad.
Orice acțiune rusă pentru a închide strâmtoarea ar putea duce la încercuirea republicilor baltice, în timp ce bateriile de rachete staționate în Kaliningrad ar putea amenința căile maritime, atenționează ministrul lituanian al apărării.
NATO are deja 1.000 de soldați sub comandament german în Lituania, o unitate asemănătoare sub comandament britanic în Estonia și trupe sub comandament canadian în Letonia.
Forțele americane, care și-au multiplicat manevrele în toată regiunea, fac patrulări în statele baltice dinspre baza lor din Polonia. Secretarul american al apărării, Jim Matts, a declarat clar că SUA sunt gata să facă mai mult în caz de provocare din partea Rusiei.