Lituania: Ingrida Simonyte, noul prim-ministru după ce a obținut votul parlamentului

  • 24 Noiembrie 2020 19:53
Lituania: Ingrida Simonyte, noul prim-ministru după ce a obținut votul parlamentului

Parlamentul lituanian a aprobat marți - cu 62 de voturi pentru și zece împotrivă - numirea în funcția de prim-ministru a Ingridei Simonyte, o politiciană independentă care a deținut anterior postul de ministru de finanțe, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Ingrida Simonyte fusese nominalizată pentru postul de prim-ministru de președintele Gitanas Nauseda săptămâna trecută, în urma alegerilor parlamentare de la 25 octombrie, la care pe primul loc s-a plasat formațiunea conservatoare Uniunea Patria.

Deși independentă, Ingrida Simontye a candidat de pe prima poziție pentru acest partid, care a format ulterior o coaliție de guvernare cu două partide liberale, Mișcarea Liberală și Partidul Libertății, ceea ce le-a oferit o majoritate redusă de 74 de mandate din totalul celor 141 din parlament.

Cu toate acestea, coaliția a fost nevoită marți să se descurce fără voturile Mișcării Liberale, ai cărei deputați se află în autoizolare după ce mai mulți membri, inclusiv președinta parlamentului, Viktorija Cmilyte-Nielsen, au fost confirmați cu coronavirus săptămâna trecută.

Ingrida Simonyte a subliniat în mod repetat că sarcina principală a noului guvern va fi lupta împotriva epidemiei și a consecințelor sale, iar în discursul de marți către parlament a lansat un apel la cooperare către deputați și toți cetățenii.

Lituania, țară cu aproape 3 milioane de locuitori, luptă în prezent cu un al doilea val de infectări cu coronavirus. Autoritățile au raportat marți 1.169 de cazuri noi, ce ridică totalul la 49.393.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău