Lituania expulzează doi diplomați belaruși, în contextul tensiunilor cu regimul de la Minsk

  • 28 Mai 2021 15:59
Lituania expulzează doi diplomați belaruși, în contextul tensiunilor cu regimul de la Minsk

Guvernul Lituaniei a anunțat, vineri, expulzarea a doi diplomați belaruși, în semn de solidaritate cu Letonia, ai cărei diplomați au fost expulzați din Belarus pe fondul tensiunilor internaționale apărute după deturnarea unui avion spre Minsk, scrie Reuters, citat de Mediafax și Digi24.ro.

„Doi diplomați belaruși vor fi expulzați, din cauza unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”, a comunicat Ministerul lituanian de Externe, citat de agenția Reuters.

„Prin această decizie, Lituania este solidară cu Letonia, ai cărei diplomați și funcționari ai Ambasadei din Minsk au fost expulzați în mod nejustificat din Belarus în urmă cu câteva zile”, precizează Ministerul lituanian de Externe.

Belarusul și Letonia și-au expulzat reciproc întregul corp diplomatic

Belarusul a decis expulzarea tuturor membrilor personalului Ambasadei Letoniei, după ce ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, și Martins Stakis, primarul orașului Riga, au înlocuit drapelul Belarusului cu unul istoric, utilizat în prezent de opoziția de la Minsk.

Decizia privind schimbarea drapelului în capitala Letoniei, unde se derulează Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață, a fost luată ca reacție la incidentul aerian produs în Belarus.

În replică la expulzarea diplomaților de la Minsk, Letonia a expulzat toți diplomații belaruși.

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forțat să aterizeze duminică în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost justificată prin presupusa primire a unui mesaj care avertiza că la bord ar fi o bombă.

Un activist al opoziției din Belarus, Roman Protasevici, și partenera lui, Sofia Sapega, au fost reținuți imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior au fost plasați în arest preventiv. Regimul din Belarus, condus de președintele Aleksandr Lukașenko, și-a atras critici dure la nivel internațional după incidentul de duminică, riscând noi sancțiuni.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău