Lituania a retras permisele de ședere pentru 135 de cetățeni ruși, din cauza poziției lor față de războiul din Ucraina

  • 20 Iulie 2023 12:37
Lituania a retras permisele de ședere pentru 135 de cetățeni ruși, din cauza poziției lor față de războiul din Ucraina

Autoritățile lituaniene au retras permisul de ședere pentru 135 de cetățeni ruși, după ce au completat chestionare prin care le-au cerut să-și exprime părerile cu privire la războiul din Ucraina, relatează Euronews cu referire la document, scrie Rador.

Departamentul de Migrație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Lituaniei a trimis chestionare cetățenilor ruși din această țară baltică, care conțineau întrebări despre atitudinea lor față de invazia Rusiei în Ucraina, precum și despre cine deține Crimeea.

În 2022, după efectuarea unui sondaj similar, 38 de ruși și-au pierdut permisele de ședere, iar, în 2023, 97. În 2022, aproximativ 4.000 de ruși au solicitat un permis de ședere în Lituania. Statele baltice sprijină Ucraina încă de la începutul invaziei ruse asupra acestei țări.

În Letonia, Lituania și Estonia, monumentele sovietice sunt demolate, prezența limbii ruse în programele instituțiilor de învățământ este redusă, se introduc restricții pentru ca cetățenii ruși să obțină permise de ședere și solicită țărilor UE să ajute activ Ucraina.

De la sfârșitul lunii septembrie, Letonia, alături de restul țărilor baltice, Estonia și Lituania, a interzis complet accesul cetățenilor ruși cu vize de turist, dar a continuat să accepte cereri de azil, politice și umanitare, inclusiv din partea cetățenilor ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău