Lituania a mobilizat soldați la frontiera cu Belarus pentru a se pregăti în fața unui posibil flux de migranți

  • 08 Noiembrie 2021 14:30
Lituania a mobilizat soldați la frontiera cu Belarus pentru a se pregăti în fața unui posibil flux de migranți

Lituania a mobilizat soldați la frontiera cu Belarus pentru a se pregăti în fața unui posibil flux de migranți, a declarat luni ministrul de interne lituanian, Agne Bilotaite, transmite Reuters.

Guvernul va discuta de asemenea o eventuală declarare a stării de urgență în zona de graniță cu Belarusul, a adăugat ea într-o conferință de presă.

Autoritățile lituaniene au refuzat să precizeze câți soldați vor fi mobilizați și unde anume vor fi desfășurați, citând motive de securitate, notează Agerpres.

Mai devreme luni autoritățile poloneze au acuzat Minskul că încearcă să declanșeze o confruntare majoră, după ce imagini postate pe social media arată sute de migranți care se îndreaptă spre frontiera dintre Belarus și Polonia.

''Belarusul vrea să provoace un incident major, de preferat cu focuri de armă și victime: potrivit relatărilor media, pregătește o provocare majoră lângă Kuznica Bialostocka și va exista o tentativă la o trecere frontalieră masivă'', a declarat ministrul de externe adjunct Piotr Wawrzyk pentru postul public de radio polonez.

Uniunea Europeană îl acuză pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko de orchestrarea unei creșteri masive a sosirilor de migranți la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, și Polonia, Lituania și Letonia, pe de altă parte. Această creștere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancțiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului și alegerile prezidențiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziția belarusă și de Occident.

Toate cele trei state membre ale UE au ridicat la graniță împrejmuiri de sârmă ghimpată pentru a-i opri pe migranți, iar săptămâna trecută Lituania a început să instaleze primele tronsoane ale unui gard de oțel.

Peste 4.000 de migranți au intrat în Lituania din Belarus anul acesta până în luna august, când autoritățile lituaniene au început să-i retrimită pe migranți înapoi în Belarus. De atunci mai mult de 5.600 de migranți au fost împiedicați să intre, inclusiv 2.300 în octombrie, potrivit serviciilor de protecție a granițelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
22,18
Câțiva nori
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău