Lituania a început ridicarea unui gard de sârmă ghimpată la frontiera cu Belarus pentru a-i opri pe migranți

  • 09 Iulie 2021 18:22
Lituania a început ridicarea unui gard de sârmă ghimpată la frontiera cu Belarus pentru a-i opri pe migranți

Lituania a început vineri ridicarea unei bariere de 550 km din sârmă ghimpată la frontiera cu Belarus, acuzând autoritățile de la Minsk că aduc pe calea aerului migranți din străinătate pentru a-i trimite ilegal în Uniunea Europeană, relatează Reuters, citat de AGERPRES.

Gardul din sârmă ghimpată va costa 4,7 milioane de euro și se va întinde pe cea mai mare parte a frontierei, care traversează regiuni slab populate și mari zone de păduri și mlaștini, a indicat guvernul.

La o dată ulterioară, bariera va fi întărită cu un gard înalt de 2 metri acoperit cu sârmă ghimpată, ce va costa alte 41 milioane de euro, a precizat Ministerul de Interne.

Sute de migranți, majoritatea lor irakieni, au trecut granița dinspre Belarus în ultimele zile, conform autorităților lituaniene.

Belarusul a decis în mai să le permită migranților să intre în Lituania, ca represalii la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană după ce regimul de la Minsk a deturnat un zbor Ryanair și l-a arestat pe un blogger disident aflat la bord.

Lituania a răspuns miercuri anunțând că va ridica o barieră la graniță și va desfășura trupe pentru a împiedica traversările ilegale.

Pe aceeași linie, parlamentul de la Vilnius se va reuni marți pentru a adopta de urgență o lege de accelerare a examinării cererilor de azil, cu scurtarea termenului la cel mult 10 zile, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte.

Conform proiectului de lege, toți cei care vor trece granița ilegal vor fi ținuți închiși, eliminându-se biletele de voie acordate în prezent.

Ceva mai mult de 1.500 de migranți au trecut ilegal frontiera dinspre Belarus în acest an, 900 dintre ei doar în primele nouă zile ale lunii iulie.

Primul segment al noii bariere, ce urma sa fie terminat vineri, va avea 500 metri în lungime și 1,8 metri în înălțime, a precizat pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a armatei, Ruta Montvile.

Într-o declarație la televiziunea națională, premierul a spus că nu se așteaptă ca fluxul de migranți dinspre Belarus să înceteze de la sine.

Simonyte a afirmat miercuri, citând documente găsite asupra a cel puțin un migrant, că Belarusul le oferă migranților zboruri spre Minsk, punctele de plecare fiind mai ales aeroportul din Bagdad, dar și Turcia.

Granița dintre Lituania și Belarus se întinde pe 679 km. Pe 78 dintre aceștia a fost deja ridicat un gard în anii trecuți, iar circa 258 km sunt monitorizați electronic, potrivit Ministerului de Interne.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău