Listă neagră a UE pentru sancţionarea responsabililor de atacuri cibernetice din afara Uniunii

  • 17 Mai 15:17
Listă neagră a UE pentru sancţionarea responsabililor de atacuri cibernetice din afara Uniunii

Uniunea Europeană a decis vineri să creeze o listă neagră pentru sancţionarea responsabililor de atacuri cibernetice întreprinse din exteriorul Uniunii, transmite AFP, citând un comunicat al Consiliului UE.

'Măsurile restrictive includ interdicţia de a călători în UE şi îngheţarea bunurilor. În plus, le este interzis persoanelor şi entităţilor din UE să pună la dispoziţie fonduri persoanelor şi entităţilor înscrise pe listă', precizează comunicatul.

Obiectivul acestui regim de sancţiuni este să pună capăt impunităţii organizatorilor unor astfel de atacuri cu efecte economice uneori devastatoare şi care prezintă 'un risc de conflict'.

'Pentru prima dată, UE va putea impune sancţiuni unor persoane sau entităţi care sunt responsabile de atacuri cibernetice sau de tentative de atacuri cibernetice, care aduc un sprijin financiar, tehnic sau material unor atacuri cibernetice sau sunt implicate în orice alt mod în acestea', arată comunicatul.

Textul menţionează că 'vor putea fi impuse sancţiuni, de asemenea, unor persoane sau entităţi care sunt asociate acestora'.

UE va sancţiona atacurile 'care au efecte importante' şi care 'îşi au originea ori sunt întreprinse în exteriorul UE sau utilizează infrastructuri situate în exteriorul UE sau sunt conduse de persoane ori entităţi stabilite ori care acţionează în exteriorul UE, sau sunt întreprinse cu ajutorul unor persoane sau entităţi care acţionează în exteriorul UE', precizează comunicatul.

Textul nu menţionează niciun stat, dar europenii au denunţat în mai multe rânduri atacuri cibernetice venite din Rusia, China, Coreea de Nord şi Iran.

Olanda a anunţat expulzarea, în aprilie 2018, a patru agenţi ruşi suspectaţi de pregătirea unui atac informatic împotriva Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chişinău
19,57 °C
cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,6 m/s
Fri
21 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C
Mon
25 °C
Tue
20 °C

Curs oficial BNM 19 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0514
USD 17.6166 -0.0364
RON 4.1748 -0.0092
UAH 0.6762 -0.0050
RUB 0.2797 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău