Lira turcească și-a continuat scăderea pe bursele din Asia, unde a avut de suferit și euro

  • 13 August 2018 08:05
Lira turcească și-a continuat scăderea pe bursele din Asia, unde a avut de suferit și euro

Lira turcească și-a continuat, astăzi, scăderea pe bursele din Asia, unde a avut de suferit și euro, ca urmare a temerilor investitorilor că băncile europene ar putea fi afectate de criza economică din Turcia. Investitorii au căutat să se reorienteze către monede considerate a fi mai sigure ca dolarul, francul elvețian și yenul.

Reuters notează că lira a atins, în cursul tranzacțiilor, cel mai scăzut nivel față de dolar din istorie, însă și-a revenit ușor după publicarea unui interviu în care ministrul de finanțe a anunțat că există un plan pentru a-i liniști pe investitori. El nu a oferit și detalii cu privire la planul care ar urma să fie implementat începând de astăzi, însă a menționat că acesta va viza sectorul bancar și economia reală, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii, care au fost cel mai puternic afectate de fluctuațiile cursului.

Ministrul turc de finanțe, care este totodată și ginere al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că lira ar fi fost ținta unui atac, după ce, ieri, Erdogan a spus că nu există vreo criză economică și că are loc o operațiune împotriva Turciei.

Deprecierea lirei s-a accentuat pe fondul tensiunilor cu Statele Unite, după ce președintele Donald Trump a afirmat că relațiile cu Turcia nu sunt bune în acest moment și a anunțat tarife de 20% la importurile de aluminiu și 50% la cele de oțel din Turcia.

Statele Unite sunt nemulțumite de arestarea unui pastor american în Turcia, sub acuzația de terorism și de reținerea unor cetățeni turci angajați ai misiunii diplomatice americane. Ankara, pe de altă parte, a criticat Washingtonul pentru că îi oferă adăpost clericului Fethullah Gülen, acuzat de orchestrarea tentativei de puci din 2016.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău