Lipsa unei comunicări eficiente cu autoritățile de la Chișinău, o problemă a Diasporei

  • 11 Octombrie 2012 16:17
Lipsa unei comunicări eficiente cu autoritățile de la Chișinău, o problemă a Diasporei

Autoritățile promit să acorde mai multă atenție concetățenilor aflați peste hotare și mai multe posibilități de comunicare.

 În același timp, reprezentanții diasporelor moldovenești, întruniți joi, 11 octomnrie, la al V-lea Congres, privesc în mod diferit activitatea conducerii de la Chișinău. 

Debutul Congresului de astăzi a fost marcat și de dezbateri ce țin de identitatea, denumirea limbii și istoria studiată în școli. 

Cei aproximativ de 100 de reprezentanți ai diasporelor din 25 de state care s-au întrunit la Palatul Republicii, s-au plâns de problemele, pe care le întâmpină și de lipsa unei comunicări eficiente cu autoritățile de la Chișinău, dar și cu misiunile diplomatice din țările în care se află.

Pe lângă faptul că moldovenii aflați în Rusia nu beneficiază de asistență medicală, copiii lor nu au posibilitatea să meargă la grădiniță, iar autoritățile intenționează să înăsprească pedespele pentru ședere ilegală, a declarat reprezentantul Congresului diasporei moldovenești din Moscova, Efrosinia Găștemulte.

Discuțiile au atins și alte probleme. Președintele unei asociații de moldoveni din Odesa, Anatol Fetescu a criticat dur Alianța pentru Integrare Europeană pentru că promovează valorile culturale ”ale altui stat” și nu pe cele moldovenești. Acesta a fost întrerupt de aplauzele unor participanți la congres și de huiduielile altora.

Pe de altă parte, președintele comunității de moldoveni din Quebec (Canada), Ala Mândâcanu a apreciat eforturile conducerii de la Chișinău, pentru dezvoltarea țării, menționând că promovarea adevărului istoric este o condiție pentru progresul Republicii Moldova.

În urma acestor dispute au intervenit premierul Vlad Filat și președintele parlamentului Marian Lupu, care au chemat reprezentanții diasporei la unitate și respect reciproc.

În alt context, autorităățile au vorbit despre necesitatea creării unui birou care să se pocupe de problemele diasporei și a mai multor posibilități de comunicare. Chiar dacă autoritățile au promis condiții mai bune în Republica Moldova, unii dintre membrii diasporei plecați susțin că cei care au plecat nu mai doresc să se întoarcă. Lilia Bicec, reprezentant al diasporei din Padova, Italia.


Potrivit datelor oficiale, peste jumătate de milion de cetățeni ai Republicii Moldova se află la muncă peste hotare, dar potrivit unor date oficiale numărul acestora ar putea să ajungă la un milion.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău