Lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din luna octombrie pun în gardă agricultorii. „Devine mai greu să creștem o parte din culturi”

  • 23 Octombrie 2023 14:09
Lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din luna octombrie pun în gardă agricultorii. „Devine mai greu să creștem o parte din culturi”

Lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din luna octombrie pun în gardă agricultorii, rezervele de apă  din sol fiind tot mai mici de la an la an. Acest fapt determină schimbarea de culturi, iubitoare de vreme caldă și mult soare, transmite Radio Chișinău.

Seceta și temperaturile ridicate din luna octombrie reprezintă un nou semnal pentru agricultorii din R. Moldova să-și adapteze culturile la o climă mai caldă și care necesită mai puțină umiditate. Irigarea solurilor înainte de semănat va fi o cerință pentru agricultori. Lipsa de umiditate din sol scade din randamentul acestuia, a explicat cercetătorul din cadrul Institutul de Genetică și Protecție a Plantelor, Vasile Botnari.

Temperaturile sunt bune pentru semănat, însă plantele multianuale pot suporta mult mai greu temperaturile joase, înghețurile, dacă în sol lipsește umiditatea, subliniază Vasile Botnar.

„Am avut o vară secetoasă și această înseamnă că și la moment avem acest fenomen și intrăm cu el în anul următor. Devine mai greu să creștem o parte din culturi, cum ar fi boboasele. Mai greu va fi de cultivat soia, mazărea, fasolea în astfel de condiții. Creșterea temperaturilor și deficitul de umiditate se va augmenta, așa că sunt culturi care nu suportă temperaturi mari – acestea vor fi mai greu de cultivat”, a declarat Vasile Botnar.

Mai multe stații ale Serviciul Hidrometeorologic de Stat au înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute temperaturi record de 33 de grade Celsius. O masă de aer de origini nord-africane a ajuns și pe teritoriu nostru, aducând valori termice mult peste cele normale pentru luna octombrie, a explicat șefa Secției prognoze din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Nadejda Stolear.

„Noaptea avem prognozate în jur de +10/+15 grade Celsius și pentru zi +15/+24 grade Celsius. Sunt un pic mai înalte decât norma, dar nu sunt așa de ridicate cum au fost până în prezent zilele acestea. Începând cu 25 octombrie avem câteva zile cu precipitații, ploi izolate de scurtă durată se vor înregistra pe 25,26 și 27 octombrie. Ploile vor fi slabe, dar le vom observa la unele stații”, a spus pentru Radio România Chișinău, Nadejda Stolear.

În istoria Serviciului Hidrometeorologic de Stat fenomenul de vreme caniculară în luna octombrie a fost înregistrat o singură dată, în secolul trecut, în 1952, la stația din Leova, depășind cu 0,6 grade temperaturile din acest an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău