Lipsa finalității în dosarele de mare rezonanță reduc încrederea societății în justiție / Opinii

  • 31 Mai 2022 08:26
Lipsa finalității în dosarele de mare rezonanță reduc încrederea societății în justiție / Opinii

Reprezentanții guvernării cer procuraturii corectitudine și transparență maximă în cazul Dodon și spun că până la condamnarea definitivă, fostul președinte se bucură de prezumția nevinovăției. În același timp, juriștii spun că trădarea de patrie este cea mai gravă acuzație care i se aduce lui Igor Dodon, iar dacă se va demonstra că fostul șef de stat a prejudiciat interesele Republicii Moldova în favoarea altei țări, va trebui să plătească cu ani grei de pușcărie, notează IPN.

Fostul președinte Igor Dodon este învinuit de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, finanțarea partidului de către o organizație criminală și corupere pasivă. Reprezentanții guvernării spun că așteaptă finalitate pe acest caz.

„Ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, aștept ca procuratura să-și facă datoria, să prezinte dosarul instanței de judecată și instanța să decidă. Deocamdată, există prezumția nevinovăției. Acum vreo 5 ani se spunea că Vladimir Putin i-a oferit lui Igor Dodon cetățenia Federației Ruse printr-un decret secret. Aș vrea ca Igor Dodon să fie supus testului la poligraf ca să avem un răspuns la această întrebare”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Potrivit juriștilor, cea mai gravă acuzație care îi este adusă fostului șef de stat este trădarea de patrie. Potrivit Codului penal, această infracțiune se pedepsește cu închisoare de 12 la 20 de ani.

„Trădarea de patrie nu este o acuzație banală. Nu orice acțiuni care nu ne plac, pot fi încadrate sub acest articol din Codul Penal. La noi, nu știu de ce, toți foștii guvernanți sunt trădători de patrie și corupți. Până nu vom înceta aceste practici, n-o să avansăm. Orice persoană care a comis o faptă penală trebuie să-și primească pedeapsa și este foarte trist că mulți reușesc să evite răspunderea penală. Acest lucru este grav pentru climatul din societate. Societatea pierde încrederea în justiție. Toți corupții prind aripi când văd că cineva a scăpat, pentru că știe că va scăpa și el”, a spus juristul Nicolae Eșanu.

„E foarte ușor să învinuiești pe cineva de îmbogățire ilicită, articolul ăsta văd că merge peste tot, dar n-am văzut condamnări clare. Asta e pentru deliciul publicului, dar cea mai gravă este trădarea de țară. Igor Dodon a fost demnitar de stat, ministru, apoi deputat, președinte. Din câte înțelegem din acuzații, Igor Dodon ducea informațiile pe care le avea unui stat străin, Federația Rusă. Trebuie să existe documente ce secrete exact a spus ”, a spus vicepreședintele AUR România, Valeriu Munteanu.

Declarațiile fostului președinte Dodon privind federalizarea Republicii Moldova pot fi calificate drept contrare intereselor naționale, spune comentatorul politic Anatol Țăranu.

„Trădarea de patrie conține acțiuni care au adus prejudicii enorme Republicii Moldova. În calitate de demnitar de stat a folosit funcția pentru a aduce prejudicii intereselor Republicii Moldova, în folosul altui stat. Din punct de vedere politic, avem imagini video care au scandalizat toată societatea, înțelegem că procuratura are înregistrări de ore care n-au fost date publicității. În imagini, Igor Dodon spune că trebuie federalizată Republica Moldova, dar fără a folosi cuvântul federalizare”, a spus Anatol Țăranu.

La 26 mai prima instanță a decis plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Procurorii au depus recurs la Curtea de Apel Chișinău și cer înlocuirea arestului la domiciliu cu detenție în penitenciar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău