Lipsa centrelor de colectare a laptelui, situația dezastruoasă a pășunilor și lipsa brațelor de muncă, printre problemele din sectorul zootehnic, discutate la Ministerul Agriculturii
-
07 Decembrie 2021 12:37
Lipsa centrelor de colectare a laptelui, situația dezastruoasă a pășunilor și lipsa brațelor de muncă, dar și cadrul juridic imperfect și prețurile descurajante de achiziție a materiei prime sunt principalele probleme cu care se confruntă crescătorii de animale și producătorii de lapte din Rep. Moldova. Problemele din acest sector au fost discutate astăzi de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu cu producătorii din domeniul zootehnic și reprezentanții autorităților raionale.
Rep. Moldova a ajuns în situația să facă importuri de lapte, în condițiile în care sectorul nu reușește să acopere necesarul. Vicepreședintele raionului Sângerei, Ion Bârsan, invocă lipsa brațelor de muncă și prețurile mici de achiziție a laptelui.
„Atât timp cât un litru de lapte va fi cinci lei, dar o sticlă de apă de 1,5 litri – zece lei, adică 7,5 lei litrul, atât timp noi o să lăsăm mâinile în jos, acei care se ocupă cu producția laptelui. În ultimii cinci ani, s-au redus circa 15 stâne. Nu sunt brațe de muncă”, a afirmat Ion Bârsan.
Multe dintre fermele din Rep. Moldova s-au dezis de producerea laptelui din cauza lipsei centrelor de colectare, spune Vasile Raru de la Consiliul Raional Cahul.
„La noi în regiune, cunoaștem multe mini-ferme care s-au dezis de producerea laptelui de vite mari cornute din cauza lipsei centrelor de colectare a laptelui și a prețului, care, pur și simplu, nu este convenabil pentru creșterea bovinelor și producerea laptelui”, a spus Vasile Raru.
Producătorii se confruntă și cu probleme de ordin juridic, afirmă Vladimir Purici de la Direcția raională agricultură Fălești.
„Fermele sunt cotă valorică care au fost împărțire locuitorilor, lucrătorilor din colhozuri, La noi abia acum s-a făcut delimitarea cadastrală, însă înregistrarea și înstrăinarea fermelor e imposibilă, numai prin procese de judecată, în acest proces durează”, a menționat Vladimir Purici.
În același timp, lista actelor permise pentru activitatea subiecților din zootehnie este una depășită, iar birocrația îi descurajează pe oameni, susține Viorel Prisăcari, un crescător de animale din raionul Sângerei
„Sunt unele care sunt necesare, dar unele sunt inutile. Ele, pur și simplu, au fost copiate de pe timpul URSS și lăsate, dar ele nu mai sunt actuale”, a afirmat Viorel Prisăcari.
Producătorii invocă și lipsa de echitate în acordarea subvențiilor. Autoritățile au majorat unele subvenții, încercând să redreseze situația și să încurajeze investițiile în sector, spune ministrul Viorel Gherciu.
„A scăzut șeptelul și la caprine și la ovine, și în sectorul porcinelor. Situația este mai dezastruoasă în sectorul bovinelor. Anume din aceste considerente și s-a venit cu o subvenție majoră de 7.000 de lei pe cap de animal, anume pentru a încuraja investițiile în acest sector. Această subvenție va fi și pentru anul viitor, dar nu o vom menține la același plafon și în 2023. Presupun că va fi diminuat”, a declarat ministrul.
În ultimii ani, declinul din sectorul zootehnic a continuat, arată datele oficiale. De la începutul acestui an, numărul capetelor de bovine a scăzut cu circa 9 la sută, al porcinelor cu peste 5% și al ovinelor și caprinelor până la aproape 7 la sută.
În acest an, ajutoarele pentru sectorul zootehnic s-au cifrat la peste 100 de milioane de lei, sau 5,5% din suma totală a subvențiilor de peste 1,5 miliarde de lei oferite sectorului agrar.