Linda Thomas-Greenfield confirmată ca ambasadoare americană la ONU

  • 24 Februarie 2021 08:02
Linda Thomas-Greenfield confirmată ca ambasadoare americană la ONU

Senatul SUA a confirmat-o marți, cu o foarte largă majoritate, pe Linda Thomas-Greenfield ca ambasadoare a Statelor Unite la ONU, un succes pentru Joe Biden, ale cărui alte numiri se confruntă însă cu o opoziție mai puternică, notează AFP.

Diplomată cu experiență care a ocupat funcția de subsecretar de stat pentru Africa sub administrația lui Barack Obama, Linda Thomas-Greenfield, 68 de ani, a fost confirmată cu 78 de voturi pentru și 20 contra în camera superioară, care are puterea de a aproba sau de a respinge nominalizările prezidențiale.

Senatul l-a mai confirmat, marți, cu o majoritate confortabilă, pe Tom Vilsack, 70 de ani, în calitate de secretar al agriculturii, funcție pe care a ocupat-o în timpul celor două mandate ale președintelui Barack Obama (2009-2017): 92 de voturi pentru și șapte împotrivă.

Alți membri aleși de Joe Biden pentru cabinetul său se confruntă cu o rezistență mai puternică, printre care candidatul său la șefia Departamentului Sănătății, Xavier Becerra, care a fost audiat marți de senatori.

"Vom studia mărturia de astăzi a lui Xavier Becerra, dar îmi este greu să văd cum un candidat atât de radical și subcalificat ar putea ocupa o poziție atât de crucială într-un moment atât de critic" al pandemiei COVID-19, a declarat liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell.

Democrații dispun de o majoritate infimă în Senat: cu 50 de locuri împotriva a 50 de republicani, pot conta pe votul vicepreședintei Kamala Harris, care are puterea de a departaja votul în caz de egalitate.

Dacă păstrează sprijinul tuturor democraților, Xavier Becerra, 63 de ani, va putea fi confirmat și deveni primul latino-american în fruntea acestui departament.

O altă candidată propusă de Joe Biden, Neera Tanden, pentru a conduce bugetul la Casa Albă, pare să aibă probleme mai mari după ce un senator democrat a anunțat vineri că se va opune confirmării ei. Prin urmare, va trebui să găsească cel puțin un sprijin republican pentru a deveni prima femeie de origine indiană care să conducă Biroul de Management și Buget de la Casa Albă (OMB).

Senatul a confirmat până în prezent mai puțin de jumătate dintre cei 23 de membri ai cabinetului lui Joe Biden, instalat la putere pe 20 ianuarie.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău