Limba română, oficial mai bogată cu peste 3.600 de cuvinte noi

  • 17 Noiembrie 2021 10:35
Limba română, oficial mai bogată cu peste 3.600 de cuvinte noi

Limba română s-a îmbogățit în ultimii 16 ani cu peste 3.600 de cuvinte noi. Majoritatea sunt neologisme din limba engleză, cuvinte pe care am ajuns să le utilizăm în vorbirea de zi cu zi, chiar și cu forme de plural. Și pandemia de Coronavirus a îmbogățit vocabularul românilor cu termeni ca izoletă sau corona-sceptic. Toate se vor regăsi în noul DOOM, care va apărea în curând, scrie DIGI24.ro.

Noua ediție a DOOM - Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române - va conține peste 3.600 de cuvinte noi, care au apărut în vorbire în ultimii 16 ani, potrivit sursei citate

Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistică al Academiei Române: E vorba de, în primul rând, de cuvinte din engleză, unele chiar din domeniul televiziunii, să zicem breakingnews sau fakenews, altele sunt cuvinte care circulă în limbajul obișnuit - afterschool, takeaway sau all-inclusive - sau cuvinte pe care toată lumea le folosește acum, dar care nu erau normate, nici ca pronunțare, nici ca scriere în dicționarele românești. Și mai sunt și cuvinte care au o haină românească, deci o structură românească, de tipul accesorizat sau acidifiant, adresabilitate, advertorial.

Citiți integral materialul pe DIGI24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,57 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău