Limba Noastră cea Română, sărbătorită prin programe speciale la TVR MOLDOVA

  • 31 August 2020 13:39
Limba Noastră cea Română, sărbătorită prin programe speciale la TVR MOLDOVA

În ziua de 31 august, românii din întreaga lume se bucură de o mare sărbătoare: Ziua Limbii Române. În Republica Moldova, sărbătoarea Limba Noastră este celebrată din anul 1990. Cinstirea și cunoașterea limbii române, indiferent de țara în care trăim, este primul pas spre păstrarea culturii și identității naționale, este recunoașterea cu mândrie a rădăcinilor noastre străvechi, ca neam și popor. Vasile Alecsandri spunea despre limba română că „este tezaurul cel mai prețios pe care-l moștenesc copiii de la părinți, depozitul sacru lăsat de generațiile trecute”, potrivit unui comunicat al TVR MOLDOVA.

Limba română este vorbită în lume de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. Dintre acestea, 17 milioane se află în România. În Republica Moldova, limba română este limbă oficială și limbă maternă pentru trei sferturi din populație.

Mult e dulce și frumoasă / Limba ce-o vorbim...” ne reamintim, la fel ca în fiecare an, la TVR MOLDOVA, care ne invită să urmărim programe speciale menite să-i unească pe toți cei care poartă cu drag, în minte și în inimă, limba română.

Luni, de la ora 10.00, Leontina Vatamanu ne dezvăluie adevăruri dureroase despre SÂRMA(na) de pe Prut, într-un documentar referitor la sârma ghimpată instalată într-o noapte pentru a despărți românii de pe cele două maluri ale Prutului, care a avut același rol ca zidul Berlinului.

TVR MOLDOVA marchează Ziua Limbii Române și printr-o ediție specială a emisiunii Obiectiv Comun prezentată de Dana Ciobanu, producător Elena Guțu. „Limba vechilor cazanii” în actualitatea lingvistică și cunoașterea limbii române în contextul multinațional sunt doar câteva subiecte discutate în prima emisiune din noul sezon. Invitații ediției speciale sunt președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, ARCADIE SUCEVEANU, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, IGOR ȘAROV și secretarul de stat, OVIDIU BURDUȘA de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care vor vorbi despre studiul limbii române după trei decenii de la redobândirea drepturilor lingvistice în Basarabia. Alte subiecte abordate se referă la promovarea elementelor de cultură și civilizaţie românească în contextul anului 2020, constituirea comunității etnolingvistice românești în diasporă și conservarea patrimoniului lingvistic românesc. Emisiunea va fi difuzată luni, 31 august, începând cu ora 17.00.

Documentarul Duminica Limbii Române – al cărui autor și realizator este jurnalistul Vasile Munteanu redă soarta limbii române din Basarabia, de la 1812 - anexarea teritoriului dintre Prut și Nistru de către Imperiul Țarist, și până la 1989, atunci când, pe 31 august, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești votează revenirea la grafia latină și declară limba română - limbă oficială. În documentar se regăsesc imagini de arhivă din perioada Marii Adunări Naționale din 27 august 1989, discursuri ale poeților, scriitorilor, ale unora dintre politicienii vremii, secvențe cu dezbateri din timpul ședinței Sovietului Suprem al RSSM, pe subiectul legislației lingvistice. Au fost intervievați poeți, scriitori, jurnaliști, lingviști care au participat la lupta pentru emanciparea națională și revenirea limbii române, a alfabetului latin, acasă! Documentarul este programat în 31 august, de la ora 19.00, la TVR MOLDOVA. 

31 august, Ziua Limbii Române  se încheie cu un spectacol de excepție: concertul Eugen Doga: Chișinău-București, Două inimi românești – programat în 31 august de la ora 22.10. Este, așa cum mărturisește Eugen Doga, „un spectacol al mărturisirilor de dragoste, un spectacol din inima Basarabiei pentru românii de pretutindeni”. Concertul cu muzica lui Eugen Doga este susținut de Orchestra Filarmonicii Naționale din Chișinău „Serghei Lunchevici” condusă de Iosif Ion Prunner, invitați fiind sopranele Ana Cernicova, Cristina Scarlat, basul Valeriu Cojocaru și baritonul Sergiu Pungă. În spectacol este prezent și Ansamblul de Dansuri Sportive „Codreanca”, câștigător al mai multor campionate mondiale. Gazda evenimentului este vedeta TVR Internațional, Carmen Târnoveanu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău