Liliana Vițu, despre suspendarea licențelor a șase posturi TV: Atât prevederile Codului Serviciilor Media Audiovizuale, cât și standardele de bază ale jurnalismului cu privire la informarea corectă erau grav încălcate

  • 19 Decembrie 2022 16:02
Liliana Vițu, despre suspendarea licențelor a șase posturi TV: Atât prevederile Codului Serviciilor Media Audiovizuale, cât și standardele de bază ale jurnalismului cu privire la informarea corectă erau grav încălcate

Astăzi, 19 decembrie, a intrat în vigoare decizia Comisiei pentru Situații Excepționale cu privire la suspendarea a șase posturi TV din Republica Moldova, acuzate de reflectarea tendențioasă și manipulatoare a evenimentelor, inclusiv a celor legate de războiul din Ucraina. În cadrul unei conferințe de presă, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a explicat că hotărârea are la bază mai mulți factori cumulativi ce țin atât de respectarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale, cât și de domeniul securității naționale, scrie Radio Chișinău.

Rapoarte de monitorizare, inclusiv cele ale ONG-urilor de media, a mai precizat Liliana Vițu, au atestat mai multe încălcări în acest sens, fiind aplicate, pe parcursul acestui an, multiple sancțiuni pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și pentru propagarea războiului Federației Ruse contra Ucrainei.

De exemplu, înainte de începutul războiului, patru din cele șase posturi retransmiteau activ emisiuni informative rusești, care reprezentau un atac informațional asupra Ucrainei și o pregătire informațională pentru invadarea acesteia. Atât prevederile Codului Serviciilor Media Audiovizuale, cât și standardele de bază ale jurnalismului cu privire la informarea corectă erau grav încălcate. În primele zile ale agresiunii, aceste posturi au renunțat la retransmisiunea programelor informative din Rusia, dar au adoptat o altă tactică – manipulare prin omisiune. Adică – aceste posturi au evitat să vorbească despre război”, a spus Vițu.

Totodată, patru dintre cele șase posturi vizate și-au schimbat, în ultimele luni, proprietarul – beneficiarii finali, fără acordul Consiliului Audiovizualului. La fel, toate aceste posturi nu respectă prevederile Codului ce se referă la volumul de conținut local pe care trebuie să-l producă, a mai declarat Liliana Vițu. Întrebată dacă poate să intervină Consiliul Audiovizualului în mediul online, acolo unde își continuă activitatea unele dintre posturile suspendate, Liliana Vițu a accentuat faptul că instituția pe care o conduce reglementează doar TV-ul și radioul, nu și spațiul online – aceasta fiind o discuție ce trebuie purtată pe altă platformă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău