Liliana Nicolaescu-Onofrei: "Tinerii să înțeleagă că implicarea civică poate să schimbe lucrurile"

  • 19 Septembrie 2019 15:08
Liliana Nicolaescu-Onofrei:

Treizeci de tineri ambasadori europeni vor merge în zece instituții de învățământ din Republica Moldova pentru a informa tinerii și profesorii despre oportunitățile de educație pe care le oferă programele finanțate de către Uniunea Europeană. Delegația UE la Chișinău în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat în acest sens o campanie națională care va dura o săptămână, relatează Radio Chișinău.

În cadrul campaniei, tinerii ambasadori europeni vor discuta nu doar despre oportunitățile de educație oferite de Uniunea Europeană, dar vor putea interacționa direct cu beneficiarii programelor educaționale europene. Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat că prin programele cu finanțare europeană, tinerii pot studia la universități de peste hotare și acumula experiențe și cunoștințe noi.

"Vrem să le dăm toate informațiile despre posibilitățile pe care ei le au în toate programele noastre, proiecte care sunt aici pentru susținerea generației tinere, pentru dezvoltarea loc cât sunt ei studenți, elevi, dar și după aceasta când ei intră în viață și vor să-și facă activitate profesională", a spus Peter Michalko.

La rândul ei, ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a îndemnat tinerii să fie mai activi și să participe la programele finanțate de UE.

"Ceea ce vor face ei mergând acum în școli vor vorbi despre ceea ce înseamnă implicare civică. Pentru noi este acum foarte important ca toți să ne implicăm și tinerii să înțeleagă că implicarea civică poate să schimbe lucrurile", a spus Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Potrivit coordonatoarei naționale a rețelei tinerilor ambasadori europeni din Rep. Moldova, Anastasia Eșanu, campania va cuprinde mai multe localități din țară, inclusiv municipiul Chișinău.

"În primul rând va fi o prezentare interactivă, dinamică pe înțelesul tinerilor despre Uniunea Europeană, despre valorile noastre, despre Parteneriatul Estic, despre oportunitățile pentru tineri. Noi chiar vom da exemple concrete, experiențele noastre cum am fost noi, de exemplu, întru Erasmus + în Georgia și ce ne-a plăcut în acest proiect, de ce noi considerăm important să mergem. Tinerii să nu aibă frica să aplice la proiecte deoarece transportul, mâncarea, cazarea, totul este acoperit. Doar este cazul că oamenii sau tinerii să aibă acea dorință de a aplica și a aplica calitativ pentru a fi selectați", Anastasia Eșanu.

Campania națională se va încheia în data de 30 septembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău