Lilian Darii a atenționat asupra costurilor umane și economico-sociale ale conflictelor „înghețate”, la ONU

  • 22 Februarie 2017 11:05
Lilian Darii a atenționat asupra costurilor umane și economico-sociale ale conflictelor „înghețate”, la ONU

Ministrul adjunct de Externe Lilian Darii a atenționat asupra costurilor umane și economico-sociale ale conflictelor „înghețate” și în curs de desfășurare din arealul ex-sovietic, precum și efectele negative ale acestora la adresa păcii și stabilității regionale.

El a participat marți, 21 februarie, la Ședința de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU dedicată examinării conflictelor în Europa.

Ședința a fost convocată la inițiativa Ucrainei și a avut drept scop examinarea amenințărilor la adresa păcii și securității internaționale și regionale, cauzate de conflictele nereglementate sau în curs de desfășurare pe continentul european.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, Lilian Darii a prezentat viziunea și eforturile Republicii Moldova pe linia reglementării conflictului transnistrean și depășirii problemelor care derivă din această stare de fapt.

Șeful delegației moldovenești a pledat pentru o mai bună interacțiune a ONU și a organizațiilor regionale în vederea creării premiselor de reglementare a conflictelor de lungă durată, accentuând totodată, necesitatea unor acțiuni mai ferme din partea ONU, în particular, din partea Consiliului de Securitate, în scopul asigurării respectării suveranității și integrității teritoriale ale statelor afectate de conflicte.

Ședința a fost prezidată de ministrul de externe al Ucrainei Pavlo Klimkin. La dezbateri au participat secretarul general al ONU Antonio Gutteres, reprezentanți de nivel înalt ai OSCE, UE, GUAM, precum și miniștri din statele europene afectate de conflicte, care au pus în evidență viziuni, abordări și modalități de reglementare a conflictelor, cu asistența și implicarea ONU și a organizațiilor regionale relevante.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău