Lilian Carp și Vladimir Cebotari despre scenariile privind noua guvernare

  • 11 Martie 08:20
Lilian Carp și Vladimir Cebotari despre scenariile privind noua guvernare

Blocul electoral ACUM DA PAS își menține poziția de a nu colabora cu niciunul dintre cele trei partide care au acces în noul Parlament, care a fost validat sâmbătă de Curtea Constituțională. Totodată, Partidul Democrat are pregătite patru scenarii de formare a noii majorități legislative. Despre planurile formațiunilor au discutat deputații aleși Lilian Carp și Vladimir Cebotari în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Deputatul ales din partea blocului ACUM DA PAS Lilian Carp susține că angajamentele pe care și le-a asumat blocul ACUM în fața alegătorilor se vor reflecta în proiecte de legi pe care urmează să le propună pentru aprobare în Parlament. Deputatul ales spune că atunci se va vedea cine le va susține. Totodată, fracțiunea nu va colabora cu PDM, PSRM și Partidul „Șor” pentru a forma o alianță.

„Pentru a-și putea menține șansele în preluarea puterii în administrația publică locală, având în vedere că factorul administrativ a fost unul foarte important în aceste alegeri și urmează să fie la fel de important și la scrutinul prezidențial de anul viitor, deputatul consideră că mai degrabă va exista o alianță neformală dintre PDM și PSRM. În acest caz, ar putea fi ales un Guvern tehnocrat, propus de președintele țării, pe care l-ar putea vota democrații. Și acest Guvern dimineața va alerga la Bruxelles, iar seara la Moscova”, spune Lilian Carp.

Deputatul Partidului Democrat Vladimir Cebotari spune că PDM mizează, în primul rând, pe o negociere cu blocul electoral ACUM. Dacă reprezentanții blocului nu vor accepta, al doilea scenariu este de a forma o coaliție mai extinsă cu Partidul Socialiștilor și cu blocul ACUM. În rândul trei PDM ar putea forma o coaliție cu PSRM și dacă nici acest scenariu nu va fi posibil, atunci PDM „rămâne deschis ca platformă politică de discuții pentru oricare deputat care dorește să contribuie la formarea unei coaliții puternice de guvernare sănătoasă pentru oameni și pentru Moldova în următorii ani”.

„Noi am spus chiar în seara când au fost închise urnele de vot că nu acceptăm condiții și condiționalități cum nici nu punem. Noi avem flexibilitatea de a discuta și de a găsi compromisuri pe multe chestiuni în cadrul prevederilor legale, constituționale, într-o manieră democratică și transparentă. Abordările extremiste, populiste, anarhice cred că decad din start de pe orice masă de discuții”, a menționat Vladimir Cebotari.

Partidul Democrat și blocul electoral ACUM sunt următoarele două formațiuni care au obținut cele mai multe mandate în legislativ, după Partidul Socialiștilor. Astfel, PDM deține 30 de fotolii în Parlament, iar blocul ACUM – 26 din totalul de 101.

 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
22,61 °C
cer senin
Umiditate:64 %
Vint:5,1 m/s
Fri
24 °C
Sat
23 °C
Sun
23 °C
Mon
24 °C
Tue
25 °C

Curs oficial BNM 22 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7540 0.1178
USD 17.7948 0.0767
RON 4.1785 0.0274
UAH 0.7084 0.0046
RUB 0.2699 0.0045
Arhivă Radio Chișinău