Lilian Carp: ”Să fii primar în R. Moldova înseamnă să cerșești. Primarii sunt șantajați de partide politice: ori treci la noi, ori nu mai poți implementa proiecte”

  • 05 Decembrie 2019 12:36
Lilian Carp: ”Să fii primar în R. Moldova înseamnă să cerșești. Primarii sunt șantajați de partide politice: ori treci la noi, ori nu mai poți implementa proiecte”

Satele și orașele din Republica Moldova ar putea avea mai multă autonomie bugetară. Deputații au votat în primă lectură două proiecte de lege care au fost comasate și care vizează redistribuirea impozitelor persoanelor fizice și juridice.

Potrivit inițiativei legislative, impozitul pe venit al persoanelor fizice colectat în sate și orașe va fi integral distribuit în bugetele locale, cu excepția reședințelor de raion, cărora le vor reveni 50 la sută.

Impozitul pe venit al persoanelor juridice va ajunge în mărime de 25% în bugetele autorităților locale de nivelul întâi și ale municipiilor Chișinău și Bălți. Alte 25 la sută vor servi drept sursă de formare a fondului de echilibrare al bugetelor raionale. În cazul primăriilor, impactul estimat este de 596 de milioane de lei.

Modificările vin să consolideze autonomia locală, spune unul din autori, deputatul Blocului ACUM, Igor Munteanu.

„Dumneavoastră știți că autonomia locală este puternic afectată de centralismul guvernului care a încercat să monopolizeze cele mai multe dintre impozitele reale. În același timp, mai multe recomandări ale Congresului Puterilor Locale al Consiliului Europei constată că autonomia locală în Republica Moldova este erodată de tendința de recentralizare.”, a declarat Munteanu, a spus Igor Munteanu.

Deputatul blocului ACUM, Lilian Carp, consideră că acest proiect este binevenit, întrucât va oferi mai multă autonomie primarilor, care nu vor mai fi nevoiți să facă traseism politic.

„Să fii primar în Republica Moldova înseamnă să cerșești. Primarii sunt șantajați de partide politice: ori treci la noi, ori nu mai poți implementa proiecte. Noi trebuie să ajungem la consolidarea autonomiei locale. Acești bani vor rămâne în localitate, iar primarii vor demonstra cât de mult pot să gestioneze banii. Nu va mai exista acest traseism politic și acest șantaj. Prin acest proiect le dăm primarilor o șansă să răsufle și să oprim traseismul primarilor”, a precizat Lilian Carp.

Deputații au votat un proiect de alternativă pentru modificarea Legii privind finanțele publice locale. Acesta prevede că încasările în bugetele locale de la impozitul pe venit al persoanelor fizice să se efectueze conform locului de domiciliu al acestora. Unul dintre autorii proiectului, deputatul Blocului ACUM, Petru Frunze, susține că prin această inițiativă, localitățile ar avea mai mult de câștigat.

„În localitatea Costești, raionul Ialoveni, peste o mie de locuitori lucrează în municipiul Chișinău, în situația respectivă, din impozitul pe venit nici un bănuț nu este defalcat în bugetul primăriei Costești. Toți banii sunt centralizați, dar acei cetățeni care participă bineînțeles la dezvoltarea economică a Republicii Moldova, ei așteaptă și condiții de trai mai bune în localitatea lor”, a declarat deputatul Petru Frunze.

Scopul proiectelor este fortificarea autonomiei financiare a autorităților publice locale  prin creșterea veniturilor în bugetele acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău