Lilian Carp: Avem șanse să obținem statutul de candidat la aderare în viitorul apropiat

  • 16 Iunie 2022 08:26
Lilian Carp: Avem șanse să obținem statutul de candidat la aderare în viitorul apropiat

Vizita președintelui Franței Emmanuel Macron la Chișinău reprezintă un mesaj puternic de susținere a parcursului european al Republicii Moldova și a agendei de reforme. Această vizită inspiră încredere că, în viitorul apropiat, Republica Moldova va obține statutul de candidat la aderare. O spune deputatul PAS, Lilian Carp, potrivit căruia Franța și România, reprezintă principalii avocați ai Chișinăului în Uniunea Europeană, notează IPN.

La Chișinău, președintele francez a menționat că răspunsul Uniunii Europene la cererea de aderare depusă de Republica Moldova va fi unul clar și însoțit de condiționalități. Liderul de la Elysee a insistat pe respectul procedurilor în procesul de eurointegrare a Republicii Moldova. Reprezentanții guvernării de la Chișinău spun că mesajul președintelui Macron inspiră încredere că, foarte curând, Republica Moldova va obține o perspectivă clară de aderare.

„Avem șanse să obținem acest statut de stat candidat la aderare în viitorul apropiat. Franța este a doua țară după România care ajută Republica Moldova în acest sens. Pentru Ucraina este Polonia care face lobby. Președintele Poloniei a spus franc că va merge în toate țările pentru a susține candidatura Ucrainei. În acest context, înțeleg și vizita președintelui Iohannis la Kiev. El vrea să dea de înțeles că ambele state trebuie să meargă la pachet. Președintele Iohannis face tot posibilul ca Republica Moldova să fie acceptată și să obțină acest statut de țară candidat”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca, spune că este puțin probabil ca Uniunea Europeană să privilegieze Republica Moldova în raport cu alte state care au depus anterior cereri de aderare.

„Ar trebui să privim cu optimism mesajul președintelui Macron care a spus că va depune eforturi pentru a convinge și alte state să ajungă la un consens, astfel încât Republica Moldova să obțină statutul de stat candidat la aderare. Franța reprezintă unul dintre cele mai importante state din UE și deține și președinția UE. Fiecare stat care deține această președinție, la final de mandat, vrea să vină cu rezultate. Iar susținerea candidaturii noastre și a Ucrainei ar putea fi un astfel de rezultat. În discurs, președintele Franței, de multe ori, a menționat că este necesar un echilibru, iar acest lucru poate fi interpretat ca un mesaj potrivit căruia sunt mai multe state care bat la poarta UE, iar Republica Moldova nu ar trebui să fie avantajată în raport cu ele. Adică trebuie să mergem pe căile bătătorite de alte state”, a spus Veaceslav Berbeca.

În timpul vizitei președintelui Franței, Emmanuel Macron, la Chișinău a fost semnată convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale dintre Republica Moldova și Franța. De asemenea, a fost semnat acordul privind activitatea Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova și acordul prin care Republica Moldova obține un credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău