Liderul suprem al talibanilor cere Guvernului din Afganistan să implementeze legea islamică sharia

  • 08 Septembrie 2021 12:19
Liderul suprem al talibanilor cere Guvernului din Afganistan să implementeze legea islamică sharia

Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, ale cărui intervenții publice sunt foarte rare, a cerut noului Guvern taliban de la Kabul să impună respectarea legii islamice sharia, în primul său mesaj de după preluarea puterii de către islamiști în Afganistan, în urmă cu peste trei săptămâni.

„Îi asigur pe toți concetățenii noștri că guvernanții vor munci din greu pentru a impune respectarea regulilor islamice și sharia în țară”, declară el, citat într-un comunicat, relatează AFP, potrivit News.ro.

Hibatullah Akhundzada și-a îndemnat concetățenii să nu părăsească țara și a dat asigurări că regimul taliban „nu are nicio problemă cu nimeni”, după ce peste 120.000 de afgani s-au exilat în ultimele săptămâni, de frica talibanilor.

În acest lung mesaj, liderul suprem taliban anunță că dorește „relații puternice și sănătoase cu vecinii Afganistanului și cu toate celelalte țări”.

El dă asigurări că regimul său va adopta „măsuri puternice și eficiente pentru apărarea drepturilor omului”.

Talibanii au prezentat marți, la trei săptămâni după ce au ajuns la putere în Afganistan, o parte a viitorului lor guvern, care este condus de către Mohammad Hassan Akhund.

Cofondatorul mișcări talibane Abdul Ghani Baradar urmează să fie numărul doi în noul Executiv, a anunțat într-o conferință de presă, la Kabul, principalul purtăror de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid.

Ascultat de diverse facțiuni talibane, care îl respectă, Abdul Ghani Baradar a coordonat negocierile de la Doha cu americanii care au condus la retragerea forțelor străine din țară.

Între alți nominalizați anunțate marți seara se află mollahul Yaqoub, fiul mollahului Omar, în postul de ministru al Apărării și Sirajuddin Haqqani, liderul rețelei Haqqani, în postul de ministru de Interne.

Amir Khan Muttaqi, negociatorul taliban de la Doha a fost numit la conducerea Ministerului de Externe.

”Guvernul nu este complet”, a subliniat Zabihullah Mujahid, care a dat asigurări că mișcarea talibană, care a promis un Executiv ”incluzător”, va încerca să ”ia oaneni din alte regiuni din țară”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău