Liderul rezistenței contra regimului taliban din Afganistan, invitat în Parlamentul European

  • 15 Septembrie 2021 15:34
Liderul rezistenței contra regimului taliban din Afganistan, invitat în Parlamentul European

Ahmad Massoud, liderul forțelor de rezistență afgane care luptă împotriva talibanilor, a fost invitat în Parlamentul European, a anunțat mișcarea sa miercuri, relatează dpa și Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Frontului rezistenței naționale (NRF) a declarat că încă nu s-a luat o decizie privind acceptarea, sau nu, a invitației de către Massoud.
 
După cucerirea rapidă a Afganistanului de către talibani în luna august, fiul unui faimos comandant de gherilă a format o rezistență armată împotriva talibanilor în provincia sa de baștină, Panjshir.
 
Talibanii au recurs apoi la o campanie militară dură în Panjshir și au cucerit biroul guvernatorului și alte obiective, forțându-i pe luptătorii lui Massoud să se retragă în munți în zone foarte greu accesibile.
 
Ahmad Massoud le-a cerut recent oamenilor să se revolte împotriva talibanilor în orice mod posibil. Dar după capturarea Panjshir nu se știe cu exactitate unde se află acesta.
 
Un membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Bart Groothuis, a declarat marți, în cadrul unui discurs în plenul PE, că Massoud luptă pentru un viitor mai bun.
 
Eurodeputatul a afirmat că Massoud calcă pe urmele tatălui său, Ahmad Shah Massoud, cu care Parlamentul a colaborat în urmă cu două decenii. El a contribuit la plecarea trupelor sovietice din Afganistan și mai târziu a luptat cu talibanii în timpul regimului lor dintre 1996 și 2001.
 
În aprilie 2001, Ahmad Shah Massoud, la invitația UE, s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt ai blocului comunitar la Strasbourg, în Franța. El a fost ucis în 2001 de Al-Qaida și este perceput de mulți drept un erou național, notează dpa.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,49
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Wed
14
Thu
17
Fri
16
Sat
15
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău