Liderul PPE cere acțiuni concrete împotriva Turciei: Declarațiile nu mai sunt suficiente. Să ne folosim de puterea noastră economică

  • 29 Octombrie 2020 18:45
Liderul PPE cere acțiuni concrete împotriva Turciei: Declarațiile nu mai sunt suficiente. Să ne folosim de puterea noastră economică
Economica

Liderul celui mai mare grup politic din Parlamentul European, Manfred Weber, cere acțiuni concrete împotriva Turciei pe fondul escaladării conflictului dintre președintele francez, Emmanuel Macron și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Liderul PPE spune că UE trebuie să dea un răspuns unitar și să se folosească de „puterea sa economică”, transmite DIGI24.ro.

„UE are nevoie de acțiune, nu de cuvinte împotriva Turciei. Erdogan se joacă cu noi. De aceea acum este nevoie de acțiune. În ceea ce privește credibilitatea, trebuie să acționăm acum. Cuvintele nu mai sunt suficiente. Și trebuie să ne folosim de puterea noastră economică. Uniunea Europeană este mult mai importantă pentru Turcia decât este Turcia pentru noi”, a declarat Weber pentru Euronews, notează sursa citată.

Comentariile sale vin după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a atacat pe omologul său francez Emmanuel Macron din cauza răspunsului său la asasinarea profesorului de istorie Samuel Paty. 

Erdogan a sugerat ca Macron să fie supus unui control de sănătate mintală și a cerut boicotarea produselor franceze.

„Permiteți-mi să fiu foarte clar, dacă președintele Erdogan oprește acum venirea produselor franceze în Turcia, atunci trebuie să înțeleagă că aceasta face parte din uniunea vamală și că în baza acordului general dintre Uniunea Europeană și Turcia toate produsele europene trebuie să aibă acces gratuit pe piața Turciei.

Este un atac împotriva principiului uniunii vamale și de aceea la următorul Consiliu European trebuie luată în considerare reformularea și reorganizarea uniunii vamale pe care o avem în prezent.”, a spus Manfred Weber.

Dar problema nu este atât de simplă, economiile multor țări din UE sunt strâns legate de Turcia.

Potrivit Comisiei Europene, Turcia a fost al cincilea cel mai mare partener comercial al UE în 2019. Însă pentru Turcia, Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial.

Principalii exportatori europeni către Turcia sunt trei dintre cele mai influente țări ale blocului comunitar: Germania, Italia și Țările de Jos.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău