Liderul partidului de extrema dreaptă din Germania, acuzat de parafrazarea lui Hitler

  • 10 Octombrie 2018 14:31
Liderul partidului de extrema dreaptă din Germania, acuzat de parafrazarea lui Hitler

Liderul partidului de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), Alexander Gauland, a fost acuzat miercuri de mai mulți istorici de renume pentru parafrazarea unui discurs al lui Adolf Hitler din 1933 pentru a denunța 'clica mondializată' într-un editorial publicat în presă, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Gauland, care conduce de asemenea și grupul parlamentar al AfD, a respins aceste acuzații în cotidianul Tagesspiegel, asigurând: 'Nu știu despre un astfel de pasaj la Adolf Hitler'.

Doi istorici experți în nazism și în problema antisemitismului, Wolfgang Benz și Michael Wolffsohn, afirmă că politicianul de 77 de ani, care a fost deja acuzat de relativizarea perioadei naziste, s-a inspirat dintr-un discurs rostit de Führer la sfârșitul anului 1933 în fața muncitorilor la Berlin.

Într-un editorial despre populism publicat la 6 octombrie în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Alexander Gauland atacă o 'clică mondializată, care s-a aciuat în companii internaționale, organizații internaționale precum ONU, în media, start-up-uri, universități, ONG-uri, fundații, partide și aparatele sale și controlează informațiile', le stabilește locul 'din punct de vedere cultural și politic'.

"Membrii săi trăiesc aproape exclusiv în marile orașe (...) și când se mută de la Berlin la Londra sau Singapore pentru a-și schimba locul de muncă, găsesc peste tot aceleași apartamente, case, restaurante, magazine, școli private', susține acesta.

Or, în noiembrie 1933, Hitler denunța o 'mică clică internațională dezrădăcinată, care stârnește ura între popoare (...) Aceștia sunt oameni (...) care trăiesc astăzi la Berlin, mâine pot fi întâlniți la Bruxelles, iar poimâine la Paris, apoi la Praga, Viena sau Londra și care se simt peste tot acasă', vizându-i pe evrei.

Acest editorial 'copiază într-o manieră aproape ostentativă (discursul) lui Hitler', a apreciat istoricul Wolfgang Benz în Tagesspiegel.

Potrivit lui, textul dă impresia că 'liderul AfD a pus pe biroul său textul discursului lui Fuhrer din 1933 când și-a scris editorialul pentru FAZ'.

Conform altui expert, Michael Wolffsohn, 'este grav că Gauland semnalează simpatizanților săi cultivați că el cunoaște discursurile și pana lui Hitler și că transpune astăzi asupra adversarilor AfD reproșurile adresate evreilor de Hitler'.

Alexander Gauland declanșase un scandal în primăvară când a apreciat că perioada nazistă nu a fost decât 'un excrement de pasăre în 1.000 de ani de istorie germană de succes'.

Într-o reacție, Comitetul Internațional Auschwitz l-a acuzat miercuri pe liderul AfD că distruge țesutul societății germane 'prin ură și promovarea instinctelor inferioare', potrivit dpa. 'Supraviețuitorii lagărului de la Auschwitz cunosc strategia lui Gauland prin propria lor viață și experiență trăite în anii nazismului; stigmatizând oamenii și caracterizându-i drept 'alții' și fără rădăcini în cadrul societății naționale și apoi mobilizând 'bunul simț comun' împotriva lor', a declarat Christoph Heubner, vicepreședintele executiv al grupului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău