Liderul opoziției maghiare, Peter Magyar, s-a dus la Kiev cu ajutoare după bombardarea spitalului de copii

  • 10 Iulie 20:05
Liderul opoziției maghiare, Peter Magyar, s-a dus la Kiev cu ajutoare după bombardarea spitalului de copii

Politicianul maghiar de opoziție Peter Magyar, principalul rival al premierului Viktor Orban, a livrat miercuri ajutoare spitalului de copii din Kiev lovit în timpul raidurilor aeriene rusești din această săptămână, relatează agenția Reuters, preluată de News.ro, scrie G4Media.

Partidul Tisza al lui Magyar a strâns aproximativ 15 milioane de forinți (41.276,83 dolari) și a colectat materiale medicale și alimente donate de cetățeni.

„A fost o decizie bruscă, după ce am văzut atacul brutal al rachetelor rusești”, a declarat Magyar reporterilor înainte de a pleca la Kiev.

O misiune ONU pentru drepturile omului a declarat marți că există o „mare probabilitate” ca principalul spital pentru copii din Kiev să fi fost lovit direct de o rachetă rusească. Kremlinul a declarat, fără a furniza dovezi, că spitalul a fost lovit de tiruri antirachetă ucrainene.

Orban, un critic al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei și liderul din Uniunea Europeană cu cele mai calde relații cu Rusia, a vizitat Kievul și Moscova săptămâna trecută ca parte a ceea ce el numește o „misiune de pace”. Întâlnirea sa cu liderul rus Vladimir Putin a atras critici puternice din partea unor aliați europeni.

„Prim-ministrului i se permite să călătorească prin lume și să pretindă că el creează pace, dar noi credem în acțiuni în loc să zburăm în jurul lumii de trei ori. Noi suntem diferiți”, a spus Magyar.

Peter Magyar, al cărui partid a obținut aproape 30% din voturile maghiarilor la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, a declarat că Orban ar fi trebuit să viziteze Kievul mai devreme, dar  motivul pentru întârziere a fost un dezacord între Kiev și Budapesta cu privire la drepturile minorității maghiare din Ucraina.

Pe de altă parte, el a declarat că este de acord cu guvernul că niciun transport de arme către Ucraina nu ar trebui să treacă prin Ungaria sau cu ajutorul acesteia, deoarece acest lucru ar putea face din comunitatea maghiară din Ucraina o țintă, însă alte țări au dreptul suveran de a trimite arme în Ucraina.

Înainte de a deveni lider al opoziției, Peter Magyar a lucrat inițial în guvernul lui Orban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
32,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:2,06 m/s
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
25
Fri
28
Arhivă Radio Chișinău