Liderul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina: Nicio înțelegere cu Rusia dacă ne consideră o colonie
-
07 Noiembrie 2022 18:52
Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Sviatoslav Șevciuk, a declarat luni - în cadrul unei întâlniri cu Papa Francisc la Vatican - că nu poate exista dialog cu Rusia atât timp cât Moscova consideră statul vecin pe care l-a invadat în februarie drept o colonie ce trebuie subjugată, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Este prima vizită în afară Ucrainei a înaltului ierarh după invadarea țării sale de către Rusia. Arhiepiscop major de Kiev-Halici, Sviatoslav Șevciuk a spus că preferă să rămână la Kiev pentru a fi mai aproape de oameni în pofida bombardamentelor și a greutăților.
'Războiul din Ucraina este un război colonial și propunerile de pace ale Rusiei sunt propuneri de pacificare colonială', a afirmat el după întâlnirea cu papa la Vatican.
Șevciuk, care l-a îndemnat de mai multe ori pe Suveranul Pontif să viziteze Kievul, i-a dăruit papei Francisc o bucată de schijă de la o mină rusească care a distrus fațada unei biserici din Irpin în martie.
Se estimează că circa 200-300 de civili au fost uciși la Irpin, în apropiere de Kiev, înainte de retragerea forțelor ruse din oraș la sfârșitul lunii martie.
'Aceste propuneri presupun negarea existenței poporului ucrainean, a istoriei, culturii sale și chiar a bisericii sale. Este vorba de însăși negarea dreptului la existență a statului ucrainean, cu suveranitatea și integritatea teritorială care i-au fost recunoscute de comunitatea internațională', a subliniat înaltul ierarh.
'Cu aceste premise, propunerile Rusiei nu au o bază de dialog', a adăugat el.
Kievul declară că nu va accepta niciodată să cedeze pământuri care i-au fost luate cu forța și că referendumuri legale nu pot avea loc în teritoriile ocupate, unde mulți locuitori au fost uciși sau au fost nevoiți să plece.
După ce Kremlinul a anunțat anexarea a patru regiuni ucrainene în septembrie, în urma unor referendumuri condamnate de către Ucraina și de Occident ca un simulacru coercitiv, Kievul a declarat că solicită aderarea la NATO și că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin este președintele Rusiei.
Luna trecută, papa Francisc pentru prima oară l-a rugat direct pe Putin să oprească 'spirala violenței și morții' în Ucraina, cerându-i totodată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să fie deschis 'la orice propunere serioasă de pace'.
Forțele ruse au invadat Ucraina în ceea ce Moscova numește drept 'operațiune militară specială' pentru a-i elimina pe 'naționaliștii periculoși' și a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă. Kievul califică acțiunea Moscovei drept o acaparare neprovocată imperialistă de pământ, notează Reuters.
Ucraina este o țară preponderent creștin-ortodoxă, dar circa 10% din populație ține de Biserica Catolică de rit oriental sau bizantin, ai cărei adepți sunt în comuniune cu Roma.
Sprijinul patriarhului Rusiei, Kirill, pentru invazia Moscovei în Ucraina a scindat Biserica Ortodoxă din întreaga lume și a declanșat o rebeliune internă, notează Reuters.
Războiul i-a determinat pe unii credincioși ortodocși din Ucraina să-și retragă loialitatea față de Biserica Ortodoxă Rusă și să se alăture Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care și-a obținut autocefalia în 2019, pe care Moscova refuză să o recunoască.