Liderii Uniunii Europene au semnat declarația referitoare la Conferința privind viitorul Europei, prim pas în procesul de reformare a Uniunii

  • 10 Martie 2021 15:37
Liderii Uniunii Europene au semnat declarația referitoare la Conferința privind viitorul Europei, prim pas în procesul de reformare a Uniunii

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și reprezentantul Portugaliei, care deține președinția Consiliului UE, prim-ministrul António Costa, au semnat miercuri o declarație referitoare la Conferința privind viitorul Europei, marcând astfel deschiderea celui mai amplu procesul de consultare publică în legătură cu direcția pe care Uniunea Europeană ar trebui să o ia în ceea ce privește problemele cruciale cu care se confruntă și structura sa instituțională, transmite g4media.ro.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că evenimentul va fi lansat oficial pe 9 mai, precizează sursa citată

„Ne dorim ca toți cetățenii europeni să participe la construirea Europei de mâine”, a declarat Sassoli.

David Sassoli a subliniat că această conferință va fi „o oportunitate unică” acordată tuturor cetățenilor europeni.

„Avem ocazia să lansăm acest șantier și vrem ca cetățenii, societatea civilă, parlamentele naționale să se afle în inima acestui proces. (…) Acestă conferință se dorește a fi o nouă formă de dezbatere, în care cetățenii europeni să joace un rol aparte, deoarece ei sunt primii cărora le pasă de viitorul proiectului european”, a mai spus Sassoli în plenul Parlamentului European.

Președintele PE a declarat că Europa trebuie să se doteze cu instrumentele cele mai eficiente, mai democratice și mai flexibile, care să-i permită să reziste.

Acum trebuie să punem bazele unui nou contract social european. Trebuie să consolidăm Europa”, a spus David Sassoli.

Prim-ministrul portughez, António Costa, a spus că organizarea acestei Conferințe este un mesaj care transmite încredere și speranță.

„Ne bucurăm că am reușit să ieșim din parilizia în care ne găseam”,a spus Costa.

António Costa a subliniat că este important să existe un forum unde cetățenii europeni să poată discuta, pentru că nu este vorba de o „conferință a instituțiilor”, ci a cetățenilor.

„Știm că nu avem cu toții aceeași perspectivă asupra Europei, însă exact din acest motiv, Conferința privind Viitorul Europei va reprezenta un moment decisiv pentru a putea discuta fără rețineri, pentru a putea vorbi deschis și a ne prezenta punctele de vedere diferite. Doar așa vom putea pune capăt divergențelor”, a declarat Costa.

António Costa a mai spus că UE are nevoie să fie consolidată și acest proces trebuie să înceapă imediat după ce se încheie pandemia.

„Nu mai putem pierde timpul, a sosit momentul să acționăm, să începem să ne construim viitorul împreună”, a încheiat Costa.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană vrea să devină „lider pe chestiuni care ne afectează viața de zi cu zi”.

„Această Conferință privind viitorul Europei nu este doar una dintre multele organizate din bula de la Bruxelles, trebuie să iasă din Bruxelles, din capitalele naționale”, a spus von der Leyen.

Ursula von der Leyen a spus că fiecare are visul lui atunci „când vorbim despre viitorul Europei”.

„Pentru mine, acest vis ar fi o Europă care este lider în lume în tranziția digitală și ecologică, o Europă care susține creativitatea deplină și diversitatea deplină a tuturor cetățenilor și nu lasă pe nimeni la voia întâmplării, o Europă care combate pandemiile și își ocretește cetățenii, o Europă în care democrațiile rezistă în fața minciunilor și distorsiunilor (..), o Europă care are o voce puternică pentru rațiune într-o lume în care autocrații pun sub semnul întrebării stilul nostru de viață”, a explicat șefa Comisiei Europene.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău