Liderii UE vor discuta despre pașapoartele de vaccinare pentru resuscitarea turismului, dar nu se va stabili un calendar concret

  • 24 Februarie 19:47
Liderii UE vor discuta despre pașapoartele de vaccinare pentru resuscitarea turismului, dar nu se va stabili un calendar concret

Liderii UE se vor pune de acord joi să lucreze la realizarea de certificate de vaccinare pentru cetățenii UE care s-au vaccinat împotriva COVID-19, în condițiile în care țările din sudul UE care depind puternic de turism sunt disperate să salveze sezonul turistic de vară, relatează miercuri Reuters, citând un draft de concluzii pe care l-a consultat, scrie Agerpres

Plasarea statelor în "lockdown" pentru a limita răspândirea pandemiei a provocat anul trecut cea mai puternică recesiune prin care a trecut vreodată blocul comunitar, afectând în special sudul UE, unde economiile sunt adesea mult mai dependente de turiști, într-un mod disproporționat.

În condițiile în care campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 încep să capete ritm, unele guverne, precum cele din Grecia și Spania, fac demersuri pentru adoptarea rapidă a unui certificat valabil la nivelul întregii UE pentru cei deja inoculați, astfel încât oamenii să poată călători din nou.

Deși statele membre sunt de acord că un certificat de vaccinare ar fi binevenit, mai este încă de lucru în privința detaliilor, respectiv dacă certificatul să fie în format digital, dacă să fie acceptat la nivel global și în ce stadiu al vaccinării în general în doi pași ar trebui emis, scrie Reuters.

"Facem apel ca munca să continue asupra unei abordări comune a certificatelor de vaccinare", se menționează într-un draft de concluzii al summitului UE prin videoconferință consultat de Reuters, fără a avansa un calendar privind obținerea de rezultate concrete.

Oficiali au declarat că UE lucrează împreună cu Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), care este hotărâtă să resusciteze transportul aerian, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Dar călătoria în baza unor certificate ridică și unele probleme legale, au declarat oficiali UE, pentru că aceia care au rămas în ultima etapă de vaccinare ar putea afirma că libertatea lor de mișcare a fost restricționată nejustificat de listele de așteptare de luni de zile.

De asemenea, nu este clar dacă oamenii mai pot transmite virusul dacă s-au vindecat de COVID-19, cât timp sunt imuni și dacă ei ar trebui să obțină sau nu certificate.

"Sunt încă multe lucruri pe care nu le știm. Avem nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la o linie comună", a declarat un oficial de rang înalt dintr-un stat UE, potrivit Reuters.

Timpul este însă scurt pentru țările din sud, unde sectorul ospitalității are nevoie să știe cum să se pregătească în următoarele luni. În pofida poziției oficiale că toate guvernele UE vor să rezolve problema împreună, unele ar putea decide să se miște mai repede individual.

În februarie, Grecia și Israelul au semnat un acord pentru a relaxa restricțiile de călătorie în Grecia pentru israelienii care au dovada că s-au vaccinat împotriva COVID-19.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,06 m/s
Sun
10
Mon
10
Tue
9
Wed
10
Thu
12

Curs oficial BNM 17 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3806 -0.0000
USD 17.8731 -0.0000
RON 4.3416 -0.0000
UAH 0.6392 -0.0000
RUB 0.2325 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău