Liderii UE susțin adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea la UE a Ucrainei și R.Moldova

  • 22 Martie 09:49

Șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au cerut joi adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, se arată în concluziile adoptate la capătul primei zile a Consiliului European de primăvară, reunit la Bruxelles.

Liderii UE susțin adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea la UE a Ucrainei și R.Moldova

Potrivit caleaeuropeana.ro, în documentul adoptat, Consiliul European salută progresele înregistrate de Ucraina și de Republica Moldova în ceea ce privește avansarea reformelor necesare pe calea lor către UE.

Ca urmare a prezentării proiectelor de cadre de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova, Consiliul European invită Consiliul să le adopte rapid și să avanseze fără întârziere lucrările“, transmit liderii, prin concluziile adoptate în cadrul cărora au dat undă verde și pentru începerea tratativelor de aderare cu Bosnia și Herțegovina.

De altfel, anterior summitului, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru “adoptarea cât mai curând a cadrelor de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, precum și organizarea primelor Conferințe Interguvernamentale politice cu ambele state”. Adresându-se liderilor reuniți la Bruxelles, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat progrese reale din partea partenerilor europeni.

În context, președintele Consiliului European Charles Michel s-a declarat optimist în ceea ce privește următoarele etape de aderare a Ucrainei, afirmând că conferința interguvernamentală – începutul de facto al negocierilor de aderare – cu Ucraina ar putea avea loc sub președinția belgiană a Consiliului UE înainte de sfârșitul lunii iunie.

Comisia Europeană a propus miercuri, în ajunul summitului Consiliului European de la Bruxelles, o reformă “pre-extindere” a Uniunii Europene prin care statele candidate la aderare, între care Ucraina, Republica Moldova și țările din Balcanii de Vest, să fie integrate “gradual” în piața unică a UE în timp ce își urmează negocierile aferente procesului de aderare, iar în paralel să fie reformat sistemul decizional al UE prin înlocuirea unanimității cu votul cu majoritate calificată pentru ca deciziile să nu mai fie blocate, în special în domeniile fiscale și politică externă și de securitate comună.

În concluziile adoptate joi, Consiliul European a făcut bilanțul pregătirilor pentru extinderea și reformele interne și a precizat că va aborda reformele interne în cadrul unei reuniuni viitoare, în vederea adoptării, până în vara anului 2024, a unor concluzii privind o foaie de parcurs pentru lucrările viitoare. 

Liderii statelor membre ale UE au făcut deja pași semnificativi cu privire la politica de extindere a Uniunii Europene. Consiliul European de la Granada din octombrie 2023 s-a încheiat cu adoptarea declarației prin care liderii europeni au pus bazele lansării procesului de reflecție privind agenda strategică 2024-2029 și au statuat că extinderea UE este “o investiție geostrategică” și că “atât UE, cât și viitoarele state membre trebuie să fie pregătite”.  La Consiliul European din decembrie 2023 liderii europeni au decis că, în perspectiva unei Uniuni și mai extinse, “atât viitoarele state membre, cât și UE trebuie să fie pregătite în momentul aderării”. De asemenea, șefii de stat și de guvern au stabilit că “lucrările pe ambele planuri ar trebui să înainteze în paralel“, disipând astfel scenarii care susțineau o abordare graduală, cu reformarea internă a UE mai întâi și extinderea Uniunii după ce blocul instituțional european va fi pregătit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău