Liderii UE și ASEAN marchează printr-un summit 45 de ani de relații între organizațiile lor

  • 14 Decembrie 2022 10:09
Liderii UE și ASEAN marchează printr-un summit 45 de ani de relații între organizațiile lor

Liderii Uniunii Europene se află miercuri la Bruxelles pentru un summit cu omologii lor din Asia de Sud-Est pentru a marca împlinirea a 45 de ani de relații cu ASEAN (Asociația Țărilor din Asia de Sud-Est), transmite Agerpres.

Potrivit unei scrisori de invitație publicate de președintele Consiliului European, Charles Michel, la summit vor fi luate în discuție relațiile economice, securitatea alimentară și schimbările climatice.

Pe lângă discutarea situației de securitate din Asia de Sud-Est, în contextul tensiunilor dintre SUA și China legate de Taiwan, UE va încerca să obțină o declarație comună de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina, a indicat un oficial al Uniunii Europene.

Cu prilejul summitului mai urmează să fie semnat un acord în domeniul transportului aerian și să fie asumate angajamente de creștere a cooperării comerciale și energetice.

Se așteaptă ca la summit să fie ridicată și problema legii adoptate recent în Indonezia care incriminează din 2025 relațiile sexuale în afara căsătoriei, a afirmat un oficial al UE.

ASEAN cuprinde zece membri: Brunei, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Singapore, Thailanda și Vietnam.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău