Liderii UE cer gesturi credibile și eforturi durabile din partea Turciei, după discuțiile cu Erdogan privind resetarea relațiilor

  • 06 Aprilie 19:09
Liderii UE cer gesturi credibile și eforturi durabile din partea Turciei, după discuțiile cu Erdogan privind resetarea relațiilor

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, care vizitează Turcia pentru a relansa relațiile bilaterale, și-au exprimat marți președintelui Recep Tayyip Erdogan îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului din această țară, relatează AFP, citat de HotNews.ro.

Vorbind la o conferință de presă după întâlnirea cu Erdogan la Ankara, președintele Consiliului, Charles Michel, a declarat că i-a transmis „profundele îngrijorări” ale UE cu privire la încălcarea drepturilor.

"Statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale sunt valori esențiale ale UE", a spus el, potrivit sursei citate.

”Turcia trebuie să respecte drepturile omului", a adăugat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, regretând în special recenta retragere a Turciei din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor.

"Sunt profund îngrijorată de retragerea Turciei de la Convenția de la Istanbul. Este un semn rău", a spus ea.

Cu toate acestea, cei doi lideri europeni au afirmat că Turcia a rămas „un partener important” al UE și au subliniat rolul acesteia în primirea refugiaților, în special a sirienilor.

După un an de tensiuni, oficialii turci au intensificat cererile de dialog cu europenii pentru soluționarea problemelor sensibile, care, pe lângă disputa maritimă greco-turcă din estul Mediteranei, se referă în special la rolul Turciei în conflictele din Siria, în Libia și mai recent în Nagorno Karabah.
Dar liderii europeni au cerut „gesturi credibile” și „eforturi durabile” din partea Ankarei și au pus-o sub supraveghere până în iunie, în timp ce o amenință cu sancțiuni.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
6,7
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,24 m/s
Mon
6
Tue
8
Wed
9
Thu
10
Fri
12

Curs oficial BNM 24 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3153 -0.0000
USD 17.4523 -0.0000
RON 4.1064 -0.0000
UAH 0.6640 -0.0000
RUB 0.2454 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău