Liderii UE au decis extinderea cu încă șase luni a sancțiunilor economice împotriva Rusiei

  • 19 Iunie 2020 18:11
Liderii UE au decis extinderea cu încă șase luni a sancțiunilor economice împotriva Rusiei

Liderii Uniunii Europene au convenit să prelungească cu încă șase luni sancțiunile economice împotriva Rusiei pentru rolul său în conflictul din estul Ucrainei și pentru că nu a implementat acordurile de pace de la Minsk, a anunțat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferință de presă după summitul european desfășurat prin videoconferință, informează DPA și EFE, preluat de Agerpres.

Sancțiunile au fost adoptate pentru prima dată la 31 iulie 2014, inițial pentru o perioadă de un an, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a acordat sprijin separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, acțiuni care au dus la destabilizarea situației din această țară, potrivit UE. De atunci sancțiunile au fost prelungite la fiecare șase luni. Sancțiunile actuale expiră la 31 iulie, data până la care Consiliul UE are termen pentru formalizarea acordului politic adoptat vineri de către lideri și publicarea actelor juridice necesare pentru reînnoirea măsurilor restrictive.

Uniunea Europeană a legat relaxarea sancțiunilor de progrese în ceea ce privește implementarea Acordului de la Minsk, care prevede o încetare a focului necondiționată și ca ambele părți să-și retragă armele grele de pe linia de front din estul Ucrainei.

Înainte de decizia de vineri, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron - care sunt implicați în negocierile de pace alături de Rusia și Ucraina sub așa-numitul format Normandia - și-au informat omologii din UE cu privire la starea de fapt.

Sancțiunile UE vizează sectoarele finanțe, energie și apărare ale Rusiei, împiedicând accesul anumitor bănci și companii rusești la piețele UE și limitând anumite importuri din UE. Sancțiunile restricționează, de asemenea, accesul Moscovei la anumite tehnologii și servicii sensibile care pot fi utilizate pentru explorarea și producerea petrolului.

Măsuri separate vizează comerțul cu teritoriile anexate Crimeea și Sevastopol. Acestea au fost extinse săptămâna aceasta cu un an, până la 23 iunie 2021. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău